Region

Suđenje Šariću: Problemi sa isporukom, zabrinutost, krtica…

2804saric1
U
Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Darku Šariću i pripadnicima njegove grupe optuženim za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina preslušavanjem presretnutih razgovora između pripadnika grupe, koje je predstavilo tužilaštvo.

Suđenje Šariću: Problemi sa isporukom, zabrinutost, krtica…
Portal AnalitikaIzvor

Šarić je danas odbio da kaže sudu da li je na snimcima njegov glas kao i da se izjasni o njihovoj sadržini jer su ga tako savjetovali branioci.

- Neću se izjašnjavati ni da li je moj glas, ni na traskripte, po savjetu mojih advokata da se sačeka neka sudska odluka. Inače bi se vrlo rado izjasnio da tužilac ne misli da ovde trijumfuje. Jedva čekam da kažem nešto o tome -  rekao je Šarić sudiji Siniši Petroviću.

Njegov branilac Radoslav Baćović je kazao da se Šarić neće izjašnjavati dok sudsko vijeće ne odluči o njihovom predlogu za izuzimanje određenih dokaza iz spisa predmeta jer smatraju da su pribavljeni na nezakonit način, a koji se odnose na prisluškivane razgovore.

Šarićev drugi branilac Dejan Lazarević, kao i branioci drugih optuženih takođe su osporavali zakonitost pribavljanja dokaza koje sudu već na nekoliko suđenja predstavlja tužilaštvo za organizovani kriminal.

Dokazi o boravku u Lavinju pred zapljenu kokaina: Zamjenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić danas je predstavljao snimke koji, kako je naveo, dokazuju da je Šarić boravio u skijaškom centru Livinjo u januaru 2009. pred zapljenu 235 kilograma 19. januara 2009. od pripadnika njegove grupe u Tirani.

Iz iskaza svjedoka saradnika Nebojše Joksovića, koji je razjasnio o čemu se radi, presretnuti razgovori pokazuju da je Šarićeva grupa imala probleme sa zaplijenjenim kokainom, napomenuo je tužilac.

Iz razgovora od 20. januara između Šarića i drugooptuženog Gorana Sokovića može se utvrditi da su imali sumnje sa zapljenom.

Sledećeg dana Šarić je, kako je naveo tužilac, imao potvrdu da je došlo do zapljene jer kaže “sve je otišlo...”

Šarić istog dana NN licu kaže “nije Žule, ali je to sve u k... smo ti totalno”.

Joksović je tužilaštvu prenio da je Šarić tada sumnjao da je optuženi Boško Nedić koga zovu Žule možda radio za policiju, jer nije uhapšen u toj akciji italijanske policje.

Slušani su i razgovori između Sokovića i Šarića, Sokovića i Joksovića, Šarića i NN lica, optuženog Željka Vujanovića i drugih članova grupe, a sve u vezi s tom zapljenom.

Sagovornici iskazuju zabrinutost, sumnje, planiraju šta dalje...

2804saric2Bez Duška u publici: Iako se danas očekivalo da na suđenje - u publiku, dođe Šarićev rođeni brat Duško Šarić, koji je prošle sedmice pušten iz pritvora, to se nije desilo.

Iz razgovora Šarićevog branioca sa sudijom može se zaključiti da je Šarić mlađi zatražio od suda posjetu bratu u pritvoru, a sudija je najavio da će posjetu odobriti. Suđenje je zakazano za danas i sjutra, a na njemu će tužilaštvo za organizovani kriminal nastaviti da predstavlja  dokaze protiv optuženih.

Šarić je prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 24. marta rekao da se ne osjeća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački i da droga koja je oduzeta nije njegova.

On tada nije želio da detaljno iznosi odbranu, a njegov advokat Radoslav Baćević je nedavno rekao da to neće učiniti dok sud ne odluči o njihovom predlogu da se iz spisa predmeta izdvoje dokazi za koje Šarićeva odbrana smatra da nisu pribavljeni u skladu sa zakonom.

Iako je po šest spojenih optužnica optuženo ukupno 36 članova Šarićeve grupe, na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, pošto je još njih 14 u bjekstvu, devet je priznalo krivicu, a trojica su dobila status svjedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su Šarić, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

Izvor: blic.rs
Foto: blic.rs

Portal Analitika