Region

EŠTON: Vučić može da završi pregovore sa EU do 2018.

okeston
P
remijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija biti prva u ovom dijelu Evrope koja će već naredne godine pokrenuti razgovore o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, kao jasan znak da želimo da uredimo zemlju, te da u tome očekujemo pomoć EU, koju je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton danas i obećala.

EŠTON: Vučić može da završi pregovore sa EU do 2018.
Portal AnalitikaIzvor

On je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa Ešton, rekao da je njen dolazak prvog dana nakon izbora nove vlade i to samo u posjetu Beogradu, a ne cijelom regionu, velika čast i dobar znak za našu zemlju, izrazivši pri tome poštovanje zemlje prema takvom postupku, ali i prema svemu što je Eštonova učinila za Srbiju.

Vučić je naveo da je ona jedna od najzaslužnijih što je Srbija na putu ka članstvu u EU i što je prihvatila Briselski sporazum.

Vučić je kazao da će Srbija već naredne godine tražiti otvaranje razgovora o poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

- Mi želimo da uredimo našu zemlju, da se na presude ne čeka 25 godina, želimo da naši ljudi mogu da znaju da je pravda dostižna, da nam je uređen pravni sistem. To je i jedna od važnih stvari koja će doprinijeti većim investicijama, jer one dolaze samo tamo gdje su pravni sistemi dobro uređeni. Očekujemo pomoć po tom pitanju i u obuci naših ljudi, a Ešton je rekla da ćemo tu podršku dobiti - poručio je premijer.

On je rekao i da očekuje da će Srbija najkasnije u junu da potpiše sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i dodao da je sa Svjetskom bankom u tom smislu već sve dogovoreno.

Djalog sa Prištinom će se nastaviti, jer ispred nas je mnogo stvari koje treba uraditi, rekao je Vučić i zaključio: Uvjeren sam da će i Srbi i Albanci razumjeti realnost".

Na pitanje da li je realno da Srbija zatviori pregovaračka poglavlja do 2018, kao što je premijer juče najavio u ekspozeu, Eštonova je rekla da ne sumnja u Vučićeve kapacitete.

- Da sam na vašem mjestu nikad ne bih sumnjala u kapacitete ovog čovjeka da obori rekord kada je riječ o vremenskim rokovima - rekla je ona.

(blic.rs)

 

 

Portal Analitika