Svijet

Kič i luksuz: Izložba predmeta iz Janukovičeve rezidencije (VIDEO)

2704rezidencijakijev
K
rokodilska koža, kičasti ukrasi i golema predsjednikova fotografija u odijelu za auto trke tek su neki od predmeta iz luksuzne rezidencije svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča koje posjetiocu mogu da razgledaju od subote 26.aprila do 27. jula.

Kič i luksuz: Izložba predmeta iz Janukovičeve rezidencije (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor


Kada je Janukovič pobjegao iz zemlje u jeku pobune protiv njegovog režima, hiljade ukrajinskih u;esnika protesta krenule su u njegovu privatnu rezidenciju petnaestak kilometara od prijestolnice i ostale zaprepaštene onime što su ugledale.



Danas je više stotina predmeta iz te rezidencije, od kičastog nakita do neobičnih predmeta, izloženo u državnom Muzeju umjetnosti u Kijevu.



Izložba otkriva Janukovičevu sklonost prema svakojakom kiču, od vjerskih ikona, preko šarenih azijskih vaza, nevjerovatne zbirke zlatnih satova različitih oblika i veličine do dekorativnih svijećnjaka.



Tu su i zbirke bronzanih figura sportista u antičkom stilu i starih pušaka.



Kustos muzeja Aleksander Rojtburd rekao je uoči otvorenja izložbe kako se nada da će posjetitioci izvući pouku iz "nevjerojatnog nedostatka ukusa" bivšeg ukrajinskog predsjednika.

 

index.hr

Portal Analitika