Politika

Lukšić u posjeti SAD-u

2704igor-luksic
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić boraviće od sjutra do 1. maja u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama. Lukšić će 28. aprila u Njujorku imati susret sa Ban Ki Munom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, kao i sa predsjednikom Generalne Skupštine Džonom Vilijamom Ašom.

Lukšić u posjeti SAD-u
Portal AnalitikaIzvor


Kako su saopštili

Portalu Analitika

iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, sastanci sa visokim predstavnicima UN-a predstavljaju potvrdu redovnog dijaloga na visokom nivou i biće  prilika za unapređenje i proširenje saradnje Crne Gore i UN, kao i razmjenu mišljenja o situaciji u našem regionu i na širem evropskom prostoru", saopšteno je iz MVPEI.



Tokom posjete Njujorku, potpredsjednik Lukšić će učestvovati na tematskoj debati Savjeta bezbjednosti o reformi bezbjednosnog sektora.



Nakon posjete Njujorku, potpredsjednik Lukšić će učestvovati na konferenciji "Cjelovita i slobodna Evropa" koja će se održati u Vašingtonu od 29. do 30. aprila povodom jubileja proširenja NATO i EU, u organizaciji Atlantskog savjeta.



"Na konferenciji, na kojoj će učestvovati državni sekretar SAD-a Džon Keri i potpredsjednik SAD-a Džozef Bajden, te visoki državni zvaničnici, predstavnici EU i NATO, raspravljaće se o temama koje se odnose na ključna bezbjednosna pitanja i izazove u svijetu danas, budućnost Evrope i NATO-a, kao i politiku otvorenih vrata NATO. Potpredsjednik Lukšić će učestvovati na panelu "Kompletiranje Evrope", na kojem će govoriti o značaju ulaska Crne Gore i zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO, kao i o procesu stabilizacije Zapadnog Balkana. Konferencija će biti prilika za sastanke sa zvaničnicima američke administracije, a posjeta SAD-u i prilika da se ukaže na napredak Crne Gore koji je postignut u ključnim reformskim oblastima iz procesa evroatlantske integracije", ističu u MVPEI.

foto: a1on.me

Portal Analitika