Politika

LPCG punopravni član Liberalne internacionale

2604GlasanjeLI
L
iberalna partija Crne Gore danas je na plenarnoj sjednici 59. Kongresa Liberalne internacionale glasovima svih prisutnih delegata, predstavnika liberalnih partija iz više od 60 zemalja svijeta, postala punopravni član u toj organizaciji, saopštila je Informativna služba LPCG.

LPCG punopravni član Liberalne internacionale
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u informaciji proslijeđenoj Portalu Analitika, domaćini događaja bili su Holandski liberali (VVD) na čelu sa svojim predsjednikom Markom Ruteom, premijerom Holandije. Počasni predsjednik Hans van Balen i novoizabrani predsjednik Žuli Minove Trikel pozdravili su naše učlanjenje i dali punu podršku Liberalnoj partiji Crne Gore. Novoizabrani predsjednik Trikel najavio je posjetu crnogorskim liberalima u narednom periodu.

U saopštenju se dodaje da su, nakon prezentacije koju je potpredsjednica Liberalne partije Satka Hajdarpašić imala pred Izvršnim odborom LI, uslijedile su čestitke i podrške od liberala Švedske, Finske i Njemačke i ostalih zemalja koji su izrazili punu spremnost da pomognu LP da proširi svoje kapacitete u Crnoj Gori, zemlji kandidatu za pristup EU, koja očekuje i poziv za članstvo u NATO.

- Ovo je veliki dan kako za LP, tako i za Crnu Goru. Liberali će nastaviti da se bore sa slobodnog pojedinca, slobodno tržište, slobodan protok roba i ljudi, za promociju ljudskih i manjinskih prava. Liberali će nastaviti da daju maksimalni doprinos poboljšanju sveopsteg stanja u Crnoj Gori, jer je naš cilj da Crna Gora postane razvijena demokratija u kojoj ljudska prava i vladavina prava više neće biti pitanje političke volje, već temelj našeg društva i države - izjavila je potpredsjednica LPCG, nakon izjašnjavanja delegata po pitanju članstva LPCG u LI.

- Članstvo u Liberalnoj internacionali je najveće međunarodno priznanje Liberalnoj partiji Crne Gore koja je dala doprinos pozitivnim promjenama, demokratizaciji, razvoju ljudskih prava i pospješivanju evropskih vrijednosti. Ovo je nagrada za višegodišnji trud LPCG, kao jedine liberalno-demokratske partije u Crnoj Gori, u promociji liberalnih idejana  kako u Crnoj Gori, tako i u regionu ali i u međunarodnim krugovima – navodi se u saopštenju LPCG.

Takođe se dodaje da su događaju prisustvovali i premijer Islanda, potpredsednica Republike Gvatemale, lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE), kao i ostali lideri liberala, država i ugledne ličnosti iz svijeta politike, nauke, civilnog sektora i diplomatije.

Liberalna internacionala je međunarodna mreža liberalnih partija osnovana 1947. godine u Londonu sa ciljem objedinjavanja liberalnih organizacija u svijetu širenja liberalne misli. Trenutno broji preko 100 partija-članica i više od 20 partija-posmatrača.

Portal Analitika