Abiznis

Venecuela prva, Srbija treća na listi zemalja sa najvećom bijedom

2604najjadnije
V
enecuela drži prvo mjesto među najbjednijim zemaljama na svijetu, dok je Srbija na trećem mjestu te tužne liste zbog visoke nezaposlenosti, rezultati su analiza koju je objavio američki Institut „Cato“, a prenose mediji u regionu.

Venecuela prva, Srbija treća na listi zemalja sa najvećom bijedom
Portal AnalitikaIzvor

Indeks bijede za 90 zemalja uradio je Stiv Hanke, profesor na Univerzitetu „Džon Hopkins“, na osnovu podataka koje je prikupio Economist Inteligence Unit. Hankeova forumula za izračunavanje indeksa bijede uključuje inflaciju, kamatne stope, stopu nezaposlenosti i kretanje BDP-a po glavi stanovnika.

Na listi prednjači Venecuela s indeksom od 79,4, što je znatno iznad drugih zemalja, a glavni razlog je enormna inflacija. Na drugom mjestu je Iran, čija ekonomija trpi teške posljedice zbog sankcija. Na trećoj je Srbija, sa indeksom od 44,8 i nezaposlenošću kao najvećim problemom.

Među najjadnijim narodima svijeta našlo se još nekoliko ex-Yu zemalja: jedanaesta je Makedonija sa indeksom 35,7, 15. Hrvatska sa 30,5, a Slovenija 32 sa 20,8 – i one sa nezaposlenošću kao glavnim razlogom loše pozicije na ovoj listi. Crna Gora i Bosna i Hercegovina nisu bile uključene u istraživanje.

Od 90 država očekivano najbolje plasiran je Japan, sa indeksom 5,41.

2604najjadnije1
Portal Analitika