Zanimljivosti

Kako da se riješite negativnih misli

2604misli
N
iko ne voli kada ga obuzmu negativne misli. One mogu da nam zagorčaju život, a ukoliko to traje, one mogu ozbiljno da ugroze svakodnevicu. Stoga je veoma važno pronaći način na koji ćete se osloboditi negatvnih misli, te time sebi uveliko olakšati život, piše Portal B92.net.

Kako da se riješite negativnih misli
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici sa Univerziteta Ohajo su pronašli jedno veoma jednostavno rješenje. Naime, radi se o tome da sve svoje negativne misli zapišete na parče papira, a zatim taj papir pocijepate i bacite u đubre. Možda vam zvuči suludo, ali ova metoda zaista pomaže.

Naučnici su već nakon nekoliko individualnih eksperimenata na studentima zaključili da je ovaj mehanizam veoma djelotvoran. Učesnici u istraživanju su podijeljeni u dvije grupe. Nakon što su zapisali svoje negativne misli, od prve grupe zatraženo je da ih ponovo pročitaju i razmisle o njima, dok je od druge grupe zatraženo da papir sa zapisanim mislima odmah bace u đubre. Po završenom eksperimentu, studenti su ispunili upitnik koji je pokazao da su oni koji su bacili papir imali mnogo pozitivnije stavove.

"Naravno, negativne misli neće skroz nestati ovako jer ih uvijek možete ponovo stvoriti, ali ovo rješenje ima pozitivan rezultat u odnosu na trenutnu situaciju” objasnio je vođa studije Ričard Peti. On je dodao da ova jednostavna metoda ima veoma dobar efekat, te da se može primjenjivati i nekoliko puta dnevno kako biste se osjećali bolje i rasterećenije.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika