Svijet

G7 uvodi nove sankcije Rusiji

264g7
G
rupa nabogatijih zemalja svijeta G7 uvešće nove sankciji Rusije zbog situacije u Ukrajini, a one bi mogle biti uvedene već u ponedjeljak.

G7 uvodi nove sankcije Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

"Dogovorili smo se da vrlo brzo uvedemo nove sankcije Rusiji. Imajući u vidu hitnost stvaranja uslova za uspešne i mirne demokratske predsjedničke izbore sljedećeg mjeseca u Ukrajini, postigli smo dogovor da hitno pooštrimo sankcije i mjere koje će povećati cijenu ruskih postupaka", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Grupa G7 je osudila postupke separatista u istočnoj Ukrajini i pohvala Kijev zbog poštovanja sporazuma postignutog u Ženevi.

"Za razliku od njih, Rusija nije preduzela konkretne poteze u cilju poštovanja sporazuma iz Ženeve. Ona nije javno podržaala sporazum, nije osudila postupke separatista koji pokušavaju da destabilizuju Ukrajinu niti je pozvala naoružane ekstremiste da mirno napuste zgrade državne adminsitracije koje su okupirali i polože oružje", poručila je grupa G7 u saopštenju prenose agencije.

Najbogatije zemlje još jednm su osudile pripajanje Krima Rusiji.

"Mi ponovo oštro osuđujemo nezakoniti pokušaj Rusije da pripoji Krim i Sevastopolj koji mi ne priznajemo. Mi ćemo danas sprovesti pune pravne i praktične posljedice ove nezakonite aneksije, uključujući ekonomske, trgovinske i finansijske sankcije, ali one neće biti ograničene samo na te oblasti", zaključuje se u saopštenju.

(rtcg)

Portal Analitika