Društvo

Nastavljeno saslušanje svjedoka u slučaju „Košljun“

vladan_bojic
S
pecijalno tužilaštvo danas je nastavilo da saslušava svjedoke u slučaju „Košljun“, saznaje Portal Analitika, a ispitan je jedan od preostalih četiri.

Nastavljeno saslušanje svjedoka u slučaju „Košljun“
Portal AnalitikaIzvor

Uhapšenima, predsjedniku Opštine Budva Lazaru Rađenoviću, savjetniku premijera za strane investicije i ulaganja Aleksandru Tičiću i bivšoj direktorki Prve banke Jelici Petričević, pritvor je produžen do 15. maja, ali se oni na slobodi mogu naći i ranije, za slučaj da tužilac sasluša sve svjedoke. Pritvor im je određen upravo zbog toga da bi se izbejgla mogućnost da utiču na svjedoke.

Upravo zbog pritvora ovaj slučaj je završio i na Ustavnom sudu, po ustavnim žalbama branilaca osumnjičenih. Iako je jedan od tih žalbi ranije prihvaćena, a Ustavni sud čak doveo u pitanje ne samo pritvor nego i osnovanost sumnje u ovom predmetu za okrivljenog Tičića, to mu nije pomoglo, jer mu je pritvor i nakon takvog stava Ustavnog suda produžen.

Ustavnom žalbom do slobode pokušavaju da dođu i Rađenović i Petričevićka, jer se Ustavnom sudu obratio i njhov branilac Vladan Bojić. On smatra da je pritvor njegovim klijentima određen protivzakonito i da su im prekršena ljudska prava garantovana Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava koja je obavezujuća i za naše zakonodavstvo.

Bojić u žalbi navodi da je neprihvatljivo što su rješenja o određivanju pritvora i drugo kojim je pritvor produžen istovjetna, zbog čega ocjenjuje da se radi o nezakonitoj, kontradiktornoj, nepravilnoj, neprincipijelnoj odluci, te suštinskoj povredi Ustava i konvencijskim pravom zajemčenih prava i slovoda.

On ukazuje i na Čl. 174 st.2 ZKP koji obavezuje na posebnu hitnost u postupanju u predmetima u kojima je okrivljeni u pritvoru i podsjeća da je za 40 dana nakon hapšenja njegovih klijenata, odnosno za 20 radnih dana saslušano 14 svjedoka, a da su saslušanja trajala 21 sat i 22 minuta.

- Tužilaštvo saslušava svjedoke onim tempom kao da su osumnjičeni na slobodi, a ne u pritvoru – konstatuje on i zaključuje da se sva obavljena saslušanja mogu svesti u ukupno tri radna dana.

Bojić zaključuje da su saslušanja bila neefikasna i bez ikakve hitnosti, odnosno „spora, neuredna, maliciozna, tendenciozna i nezakonita“.

- Karakterologija ove i ovakve tužilačke istrage može da služi kao obrazac kakva ona nikad ne smije biti – naveo je on u ustavnoj žalbi.

Ukazao je i na činjenicu da je tužilaštvo sedam dana nakon odluke sudije za istragu odbijalo da mu preda kompletne spise predmeta, čime je odbrana dovedena u neravnopravan položaj u ovom predmetu.

Bojić je naveo i novi ZKP izričito zahtijeva od domaćih sudova da razmotre manje restriktivne mjere kao alternativu pritvoru, ali to u ovom slučaju nije ni pokušano.

- Štaviše, sud na str. 4 rješenja za važan razlog određivanja pritvora po istom osnovu navodi da „okrivljeni kojima se produžava pritvor, za razliku od okr. Vida Rađenovića negiraju izvršenje predmetnih krivičnih djela“. Postupajući ovako sud direktno krši pretpostavku nevinosti, kao i pravo na odbranu, tumačeći način odbrane nevjerovatno – kao razlog za produženje pritvora – naveo je Bojić u žalbi i upozorio da je stav suda „da je u cilju nesmetanog vođenja postupka pritvor neophodno odrediti licu koje negira izvršenje djela jeste kršenje pretpostavke nevinosti iz čl. 35 Ustava i čl. 6, stav 2 Evropske konvencije o ljudskim pravima“.

On zaključuje da je sud na taj način utvrdio krivicu okrivljenih prije donošenja sudske presude.

- Sudska praksa ovim rješenjem ne teži da se mijenja ka evropskim vrijednostima – upozorio je Bojić.

Rađenović, Tičić i Petričević u pritvoru su zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj tokom kupoprodaje opštinske zemlje na Košljunu u oktobru 2007. godine.

Rađenović je uhapšen 11. marta pod sumnjom da je organizovao koruptivnu mrežu, dok je bio potpredsjednik Opštine za finansije i za sebe i druge pribavio korist u iznosu višem od 350.000 eura. Jelica Petričević, takođe je uhapšena 11. marta zbog sumnje da je pomogla Rađenoviću da zloupotrijebi službeni položaj, odnosno omogućila odobravanje kredita, za koji je garantovala budvanska opština, a kojim je Budvanin Vido Rađenović platio zemlju na Košljunu, koju je kupio u dogovoru sa Lazarom Rađenovićem.

Aleksandar Tičić uhapšen je 12. marta, a osumnjičen je da je kao menadžer Opštine Budva i predsjednik komisije za prodaju zemlje na Košljunu takođe bio dio koruptivne mreže Lazara Rađenovića.

U ovom predmetu osumnjičen je i Budvanin Vido Rađenović, na čijem iskazu se temelji naredba za sprovođenje istrage, ali tužialštvo za njega nije tražilo pritvor.

 

 

Portal Analitika