Zanimljivosti

VIDEO: Automobil koji se sam čisti

2504nisan
N
iko ne voli prljav automobil. Osim što predstavlja ružnu sliku, zaprljano vozilo je nepraktično u svakodnevnoj upotrebi jer se prljavština sa spoljašnjosti pri najmanjem kontaktu prenosi na vozača i putnike. Nisan tvrdi da je pronašao način kako da automobil održi čistim čak i u vožnji po najprljavijim putevima, prenosi Portal B92.net.

VIDEO: Automobil koji se sam čisti
Portal AnalitikaIzvor

Dok pojedini vlasnici automobila uživaju da vikendom peru svoj automobil u dvorištu, drugi ga kad se zaprlja voze u perionicu. Zajedničko za sve njih je da ne podnose da im je auto prljav.

Koliko dugo će automobil ostati čist nakon pranja zavisi od mnogo faktora, između ostalog i od čistoće puteva i atmosfere, ali i od klime i vremenskih prilika. U svakom slučaju, prije ili kasnije, ponovo će se zaprljati.

U Nisanu su pokušali da problem nečistoće na automobilu riješe u samom korenu, tako što će spriječiti da se čestice prljavštine zalijepe za njegovu spoljašnjost.

Njihov projekat "Ultra-Ever Dry" zasniva se na inovativnoj nano tehnologiji farbanja vozila. Specijalna farba stvara tanak zaštitni sloj vazduha na površini automobila, koji onemogućava zadržavanje čestica prljavštine, bilo da je riječ o blatu, nečistoći koja nastaje kao posledica kiše ili nekim drugim atmosferskim česticama.

Tehnologija je prvi put primijenjena na prototipu nisana Note. Da bi demonstrirao kako ona funkcioniše, Nisan je jednu polovinu test vozila ofarbao specijalnom bojom a zatim je automobil vožen blatnjavim i mokrim putevima.

Japanski proizvođač tvrdi da specijalna farba omogućava vlasniku automobila da svoje vozilo "održi maksimalno čistim, koliko je to moguće".

Kao što pokazuje i sama demonstracija, Nisanovo rješenje nije idealno, jer se nečistoća i dalje zadržava na djelovima automobila koji su načinjeni od stakla ili plastike, poput vjetrobrana, farova, maske hladnjaka...

Ipak, zahvaljujući specijalnoj farbi spoljašnjost automobila znatno je čistija.

U Nisanu kažu da će nastaviti da razvijaju ovu tehnologiju i da bi ona u budućnosti mogla da nađe primjenu na serijskim modelima kao doplatna opcija.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika