Svijet

KERI: Gubici Rusije samo će rasti, ukoliko ne izabere put deeskalacije

keri
R
usija nije preduzela "nijedan jedini korak" na ispunjenju uslova sporazuma postignutog prije nedjelju dana na deeskalaciji napetosti u Ukrajini, kaže  Džon Keri.

KERI: Gubici Rusije samo će rasti, ukoliko ne izabere put deeskalacije
Portal AnalitikaIzvor

 

U neobično oštrom obraćanju, državni sekretar SAD je rekao da ukoliko Moskva ne preduzme hitne korake na deeskalaciji krize, Vašington neće imati izbora već da uvede dodatne sankcije, prenijele su agencije. Biće to "ozbiljna" i "skupa greška", rekao je Keri.

"Prozor za promjenu kursa se zatvara", rekao je Keri novinarima. "(Ruski) predsjednik (Vladimir) Putin i Rusija se suočavaju sa izborom. Ukoliko Rusija izabere put deeskalacije...svi mi ćemo to pozdraviti. Ali ako Rusija to ne uradi, svijet će se postarati da gubici za Rusiju samo rastu", kazao je Keri.

Predstavnici prelaznih ukrajinskih vlasti su "od prvog dana" držali svoju riječ pošto su pristali na sporazum u Ženevi, rekao je Keri, optužujući Rusiju za "sveobuhvatni napor da aktivno sabotira" demokratski proces u Ukrajini.

Sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini postignut je 17. aprila u Ženevi kada su se visoki predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD dogovorili da se pro-ruske snage povuku iz ukrajinskih institucija i da će svi biti amnestirani. Od tada je došlo do novih sukoba i to na dan Uskrsa, a SAD i Rusija imaju suprotne stavove o uzrocima krize.

Rusija međutim negira sve navode da je ona odgovorna za eskalaciju i nesmirivanje krize, tvrdeći da se Zapad ne pridržava sporazuma iz Ženeve.

(b92)

 

Portal Analitika