Svijet

Izrael obustavlja mirovne pregovore sa Palestincima i uvodi sankcije

izrael
I
zraelski bezbjednosni kabinet odlučio je juče da obustavi mirovne pregovore sa Palestincima kao odgovor na sporazum o pomirenju Palestinske oslobodilačke organizacije predsjednika Mahmuda Abasa sa islamističkim pokretom Hamas, javili su izraelski mediji.

Izrael obustavlja mirovne pregovore sa Palestincima i uvodi sankcije
Portal AnalitikaIzvor

Prema navodima koje su izraelski mediji objavili poslije šestočasovnog sastanka bezbjednosnog foruma, Izrael će, takođe, nametnuti ekonomske sankcije Palestinskoj upravi, koja ima ograničenu samostalnu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom kontrolom.

Portparol izraelskog premijera Benjamina Netanijahua nije želeo da komentariše medijske navode.

Premijer Netanijahu izjavio je ranije da jučerašnji sporazum o pomirenju dva palestinska pokreta znači da je palestinski predsednik Abas izabrao "Hamas, a ne mir", prenosi AFP, uz podsećanje da se Hamas, koji vlada Gazom, protivi mirovnim pregovorima sa Izraelom.


U međuvremenu, Evropska unija pozdravila je danas sporazum o pomirenju koji su su juče postigla dva rivalska palestinska pokreta, ali je istakla da mirovni pregovori sa Izraelom ostaju prioritet.

- Glavni prioritet EU je da se sadašnji pregovori nastave posle 29. aprila - rekao je Majkl Man, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, govoreći o krajnjem roku za posredničke napore na čelu sa SAD u cilju postizanja mirovnog sporazuma između Palestinaca i Izraelaca.

Man je naveo da je sporazum o pomirenju između palestinskih pokreta "važan element za jedinstvo buduće palestinske države i za postizanje dvodržavnog rješenja (sa Izraelom)". On je ukazao i da EU pomno prati razvoj događaja i razmatra "detalje sporazuma i njegove primjene".

Izrael je prekjuče otkazao planiranu rundu mirovnih pregovora sa Palestincima ubrzo pošto je u Gazi postignut dogovor o pomirenju palestinskih rivalskih pokreta.
"Izrael je otkazao sastanak", saopštio je kabinet izraelskog premijera Netanijahua, ali nije naveo razloge za to.

Jučerašnji dogovor Fataha i Hamasa predviđa formiranje vlade nacionalnog jedinstva u roku od pet nedjelja i održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora za šest mjeseci. Pomirenje Fataha, koji vlada dijelovima Zapadne obale i Hamasa, koji vlada Gazom, okončaće višegodišne podjele među Palestincima.

(blic.rs)

Portal Analitika