Politika

Lekić: Ako bi SDP prihvatio da izađe iz Vlade, mogli bi dobiti mjesto gradonačelnika u Podgorici

2404lekic
L
ider Demokratskog fronta Miodrag Lekić kazao je večeras u emisiji U Centar, autora Andrije Nikolića, da bi, u slučaju da Socijaldemokratska partija izrazi želju da iz njenih redova bude gradonačelnik Podgorice, Demokratski front pristao na to, ali pod uslovom da SDP izađe iz Vlade, kako bi se stvorili uslovi za vanredne parlamentarne izbore.

Lekić: Ako bi SDP prihvatio da izađe iz Vlade, mogli bi dobiti mjesto gradonačelnika u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

-Ako SDP zaželi da ima gradonačelnika, ili ta koalicija prihvati da izađe iz Vlade i da formiramo novu vladu, na bazi nove parlamentarne većine, tehničku vladu od godinu dana, kada bi se raspisali fer izbori, ne bih zakucavao da gradonačelnik bude iz DF-a, ako bi oni htjeli da odigramo krupni potez, izjavio je Lekić, dodajući da o tom scenariju priča hipotetički.

Lekić je izrazio sumnju u koaliciju SDP-Pozitivnu, budući da, kako kaže, ne može da procijeni da li je Socijaldemokratska partija opoziciona ili poziciona.

-Nije fer da se neko, eventulno, predstavlja kao opozicioni ili pravi enigmu da je opozicioni, a posle pređe u koaliciju sa DPS-om, istakao je lider Fronta.

Prema njegovim riječima, za SDP se ne može reći da je opoziciona, jer je partija na vlasti, koja "nosi objektivnu odgovornost u društvu", a koja, kako kaže, ima samo neuspjehe.

-Minimum obaveze i ozbiljnosti prema građanima, minimum uvažavanja, jeste da im se kaže - mi smo koalicija koja želi da mijenja ovu stvarnost, koja želi da promijeni vlast, ili želimo da budemo uz vlast, istakao je Lekić.

On nije želio previše da komentariše medijske natpise o navodnim finansijskim malverzacijama u redovima opozicije, a o kojim je otvoreno pričao Dobrilo Dedeić, te je istakao da ako ima elemenata za tužilačko djelovanje,  onda to organi i treba da urade.

-Činjenica da je Demokratski front odlučio da na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici nosilac liste tog političkog saveza bude njen lider, donijeta je zajednički, racionalno i demokratski, kazao je Lekić.

On smatra da je Podgorica "veliki izazov za sve učesnike na lokalnim izborima".

"Izbori u Podgorici su toliko značajni da mogu da budu generator promjena u Crnoj Gori. Ovo je bila jedna racionalna odluka, da ne biramo viši ili niži nivo angažovanja, već da kao akt odgovornosti odredimo prvog čovjeka naše koalicije, kao čovjeka koji će biti nosilac liste za Podgoricu. Tako da se radi o odluci koja je akt ozbiljnosti, odgovornosti. Dobro bi bilo i da su drugi postavili svoje prve ljude, da vidimo kako stojimo i da uvažimo Podgoricu i učinimo političku utakmicu zanimljivijom", poručio je Lekić.

Na pitanje novinara da se odgovori da li će Žarko Rakčević, imajući u vidu podršku koju je Forum 2010 dao DF-u na predstojećim izborima, biti na odborničkoj listi, Lekić nije htio da saopšti, već je samo kazao je će Rakčević prisustvovati na promocijama.

Takođe, Lekić je u emisiji U Centar izjavio da smatra da Crna Gora neće dobiti poziv za članstvo u NATO, budući da se, kako je objasnio, preigrala sa Rusijom, "jer je predsjednik Vlade Milo Đukanović otvoreno stao na stranu SAD-a".

Lekić, međutim, uprkos insistiranju novinara, nije htio da saopšti svoj stav o NATO-u, da li treba biti dio alijanse ili ne, pravdajući se da to nema veze sa lokalnim izborima u Podgorici.

Portal Analitika