Politika

Vlada: Sprovođenje obaveza iz akcionih planova teče zadovoljavajućim tempom

2404vladacg
S
provođenje planiranih obaveza iz akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24 teče zadovoljavajućim tempom, a procenat realizacije je oko 60 odsto, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Vlada: Sprovođenje obaveza iz akcionih planova teče zadovoljavajućim tempom
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je danas usvojila Prilog izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, za period od 1. septembra prošle do 1. aprila ove godine.

“Na sjednici su usvojeni i prvi kvartalni izvještaji o realizaciji akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24, u kojima se konstatuje da izvršavanje planiranih obaveza teče zadovoljavajućim tempom, a procenat realizacije se kreće oko 60 odsto”, kaže se u saopštenju.

Crna Gora je, kako je saopšteno nakon sjednice, u periodu od 1. septembra prošle do 1. aprila ove godine, otvorila pet pregovaračkih poglavlja.

“Osim poglavlja 23 – pravosuđe i temeljna prava i 24 – pravda, sloboda i bezbjednost, koja čine srž vladavine prava i okosnicu novog pristupa, otvorena su poglavlja 5 –javne nabavke, 6 – privredno pravo i poglavlje 20 – preduzetništvo i industrijska politika”, kaže se u saopštenju.

Crna Gora je, dodaje se, privremeno otvorila i poglavlja 7 – pravo intelektualne svojine i 10 – informatičko društvo i mediji.

“Između ostalog, ovaj period obilježen je i donošenjem Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za period 2014-2018. godine”, navodi se u saopštenju.

Vlada je donijela Nacionalni plan razvoja kvalifikacija za obavljanje regulisanih profesija i usvojila Akcioni plan za period od 2013. do 2018. godine.

“Nacionalni plan je sveobuhvatan dugoročni dokument, sa detaljnim aktivnostima, rokovima, resursima, institucionalnim kapacitetima i nadležnim tijelima za usaglašavanje studijskih programa za regulisane profesije, sačinjavanje liste regulisanih profesija, kao i usklađivanje zakonskih i podzakonskih akata sa odgovarajućom direktivom EU”, kaže se u saopštenju.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o uzrocima i posljedicama poplava u slivu Skadarskog jezera i rijeke Bojane, dosadašnjim aktivnostima na realizaciji hitnih mjera sa prijedlogom daljih aktivnosti.

“U Informaciji, koja sadrži podatke o zajedničkim aktivnostima Crne Gore i Albanije na ovom planu, posebno se apostrofira značaj kratkoročnih mjera na čišćenju korita Bojane i definisanju visine zaštitnih kota na crnogorskoj i albanskoj obali rijeke”, navodi se u saopštenju.

Na sjednici je konstatovano da su se stekli uslovi za sprovođenje druge faze u kojoj dvije države treba zajednički da obezbijede finansiranje projekta dugoročnog rješenja tog problema.

Portal Analitika