Društvo

Obilježen Međunarodni dan djevojčica u ICT-u

2404djevojcice
M
inistarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije obilježilo je Međunarodni dan djevojčica u ICT-u koji posljednjeg četvrtka u mjesecu aprilu tradicionalno obilježavaju zemlje članice Međunarodne Unije za telekomunikacije.

Obilježen Međunarodni dan djevojčica u ICT-u
Portal AnalitikaIzvor

U okviru obilježavanja ovog dana predstavnici Ministarstva i Univerziteta Crne Gore posjetili su gimnazije u Nikšiću i Cetinju i održali edukativni čas o prednostima obrazovanja u oblasti ICT-a. Školski čas držali su mr Sandra Veličković, sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, doc dr Biljana Rondović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici i Mirjana Begović, načelnik direkcije u Ministarstvu.

Sekretar Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije mr Sandra Veličković, tokom predavanja naznačila je da se ovaj dan obilježava širom planete sa ciljem animiranja mladih žena da se edukuju i grade karijeru u ICT sektoru.

- Misija i cilj obilježavanja ovog dana nije vezana za rodnu ravnopravnost, već je pozadina cijelog događaja kako to kažu “pametna ekonomija” i strah da nedostatak kadrova u ICT-u u jednom momentu može uticati na razvoj tehnologija. Osim što mijenjaju naše živote tehnologije, mijenjaju i potrebe na tržištu rada. Procjene deficita ICT stručnjaka na svjetskom nivou u za narednih par godina prelaze brojku od dva miliona. U tom je sektoru u Evropskoj uniji u februaru ove godine bilo više od 400 hiljada praznih radnih mjesta. Naredne godine biće ih, prema istraživanju Evropske komisije, više od 500 hiljada, a 2020. više od 900 hiljada, a samo 30 posto od oko 7 miliona ljudi koji rade u ICT sektoru su žene. Nedavno je evropska komesarka za digitalni razvoj, Neli Krus upozorila da prema najnovijem istraživanju Evropske komisije, premali broj žena u ICT sektoru košta Evropsku uniju milijarde eura i ugrožava njenu konkurentnost, rekla je Veličković.

Takođe, najnovije istraživanje EK pokazalo je da kada bi žene radile u ICT sektoru u jednakom broju kao i muškarci, evropski bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi se povećati oko devet milijardi eura za godinu.

-Svi mi koji smo na tržištu rada dobro znamo razliku između toga kad si tražen kao stručnjak i kad si prinuđen da tražiš posao. U tom konteksu u izboru budućeg zanimanja treba biti racionalan i pored toga što treba da volite svoj posao bilo bi dobro i da se opredijelite za posao koji će obezbijediti sigurnu egzistenciju, a ICT nudi sigurnost - navela je Veličković.

Profesorica na Ekonomskom fakultet Univerziteta Crne Gore, Biljana Rondović istakla je značaj opredjeljenja za studiranje i karijeru u ICT sektoru. Potrebe za ICT stručnjacima su ogromne i danas nema kompanije ili institucije koja može da funkcioniše bez IT stručnjaka.

-Vi ćete se već naredne godine naći na prekretnici koja se tiče izbora profesije, a prilikom odlučivanja treba razmisliti pored toga čime želite da se bavite i kakve vam mogućnosti nudi posao. Takođe, kao pravnik i ekonomista morate koristiti moderne tehnologije i biti u koraku s vremenom, istakla je Rondović.

- Nakon završenih studija na PMF-u u Podgorici i iskustva u programiranju i projektovanju baza podataka, mislim da je potpuno pogrešno okarakterisati ICT zanimanja kao striktno "muška", zapravo sam sigurna da upravo "ženski principi" kao što su: maštovitost, sposobnost rješavanja problema, kreativnost i strpljenje mogu doprinijeti da vaš kompjuterski kod preraste u kvalitetnu i funkcionalnu aplikaciju. Tehnologija je suviše važna da bi bila prepuštena samo muškarcima, istakla je načelnik Direkcije u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije, Mirjana Begović.

Portal Analitika