Politika

Backović: Poruke kao nagovještaj da se Rusija može umiješati u unutrašnje stvari CG

backovic2404
B
ivši ambasador Crne Gore u Rusiji Slobodan Backović jučerašnji tekst koji je objavio Rasiskaja Gazeta vidi kao signal Vlade iz Kremlja.

Backović: Poruke kao nagovještaj da se Rusija može umiješati u unutrašnje stvari CG
Portal AnalitikaIzvor

- U samom tekstu ima poruka koje su upućene javnom mnjenju Rusije, ali sa druge strane i nagovještaja da se Rusija može umiješati u naše unutrašnje stvari da bi ispravili, kako oni kažu politički disbilans i da bi proruske snage  došle na  vlast u  Crnoj Gori,što je veoma interesantna poruka za našu državu i vlast – kazao je Backović za Antenu M.

On napominje da se članak o ukidanju bezviznog režima i trgovinskih olakšica Crnoj Gori pojavljuje i uz neke druge tekstove u ruskim medijima što našu našu zemlju predstavlja u lošem  svijetlu.

- Što se tiče viznih procedura Rusija može da utiče samo na vizne procedure koje se odnose na naše građane, koji dolaze u Rusiju,  dakle oni ne mogu uticati vizne procedure koje Crna Gora ima sa Rusijom. Ne postoji nijedna inforamacija niti namjera da se mijenja nešto u tim viznim procedurama – kaže Backović.

Kada su posrijedi trgovisnke olakšicama, koje će prema pisanju ruskih medija biti ukinute našoj državi, Backović napominje da se Crna Gora trudila da sa Rusijom sklopi jedah ugovor o bezcarinskoj trgovini.

- Međutim do dana današnjeg nijesmo uspjeli to, ja mislim da tu postoji sabotaža sa ruske strane, tako da Crna Gora sve što prodaje na ruskom tržištu, a najviše vino  prodaje se uz sve obaveze koje propisuje ruska država – kaže Backović.

A da li možemo očekivati sankcije kao što smanjem broj ruskih turista.

- Rusija može da apeluje nemojte putovati u Crnu Goru, može iza toga da se nađe nemojte putovati, jer je situacija u Crnoj Gori nesigurna, nemojte da pijete crnogorska vina, to nije isključeno. Ali u svakom slučaju sve što se tiče Crne Gore tiče se nje same – kaže bivši ambasador Crne Gore u Rusiji.

Prema pisanju Rasiskaja gazeta Rusi su tajno istisnuti iz svih sfera života u Crnoj Gori, iako su u posljednjih nekoliko godina ruski građani uložili u nju oko dvije milijarde euura i tako joj pomogli da postane poželjna za investitore.

Đukanovićeva vlada, tvrdi moskovski listmarljivo 'čisti' zemlju od ruskog uticaja. Kada je ruskom menadžmentu u Nikšiću zaprijećeno fizičkim nasiljem, kako  navode policija je odbila da odgovori na prijetnje.

 

Antena M

Portal Analitika