Region

ĆOSIĆ: Kosovsko pitanje je riješeno, ono više nije srpsko

Dobrica-Cosic-2
D
obrica Ćosić
, srpski pisac, u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik govorio je o srpskoj istoriji, o pobjedama i porazima, o Nikoli Pašiću i Živojinu Mišiću, o Kosovu, Miloševiću, Tadiću, Đinđiću, Vučiću i svi aktuelnim temama.

Bivši predsjednik SR Jugoslavije kaže da Kosovo više nije srpsko, da je Boris Tadić samo žudio za popularnošću, da je Angela Merkel previše agresivna prema Srbima i da Prvi svjetski rat nije bio srpska pobjeda, već težak poraz.

ĆOSIĆ: Kosovsko pitanje je riješeno, ono više nije srpsko
Portal AnalitikaIzvor

- Za mene je kosovsko pitanje riješeno. To znači da ono više ne postoji kao južna srpska pokrajina. Vašoj generaciji savjetujem da ne trošite snagu na kosovsko pitanje, jer je istorija to riješila mimo vas – poručio je bivši predsednik Savezne Republike Jugoslavije i podsjetio da je prvi izašao u javnost, još šezdesetih, s idejom o podjeli Kosova, ali da ona nije prošla.

On se u opširnom razgovoru, objavljenom na 14 strana u prazničnom dvobroju ovog nedeljnika, osvrnuo i na Prvi svjetski rat, opisan u njegovom romanu “Vreme smrti”.

- Ako u jednom ratu izgubimo 60 odsto muškaraca, kao što se nama desilo, ako se jedna zemlja tako razori i opljačka kao Srbija, onda taj rat ne može da se slavi – kako se to danas slavi – samo kao pobjeda – kazao je Ćosić.

- Mi više ne smijemo da ratujemo. Nemamo biološki, a više ni patriotski potencijal. Verujem da je mir jedini uslov našeg postojanja. Ima mnogo sličnosti u postupcima, ultimatumima i odnosu evropskih sila prema Srbiji 1914. i 1941. Naravno, niko nam ne postavlja ratne ultimatume, ali mislim da su danas ti pritisci perfidniji u svojoj metodologiji, jer se prenose na ekonomsku sferu, na celokupan život naroda. I da se taj pritisak podnese ili umanji, neophodno je svim silama raditi na novim savezništvima – tvrdi on.

On smatra da jedini realni saveznik Srbije danas može da bude samo Putin, i to dok je “putinovac”, dok je Angela Merkel previše agresivna i prema Srbima “nastupa sa revanšističkom strašću“.

Ćosić je poručio da teško žali za odlaskom i ubistvom Zorana Đinđića.

- Mislim da je to doista koban čin za sudbinu Srbije. Mi nemamo tako darovitog čoveka u politici, čoveka te inteligencije, tog obrazovanja, te vrednoće – kaže on.

Na pitanje da li se nadao da će intelektualac poput Borisa Tadića dobro voditi državu, Ćosić je odgovorio da je želja za popularnošću bila ograničavajuća sila za Tadićev uspješan rad.

- On nije uvažio politiku svoga oca i moju – ocijenio je Ćosić. On i danas tvrdi da nije mogao da odbije da uđe u politiku.

- Prosto sam morao da se prihvatim te dužnosti, iako je ona bila apsolutno protiv mene kao pisca, u sukobu s mojim osjećanjima i s mojom ambicijom. Znao sam da je cijena izuzetno velika i da ću na neki način prestati da budem pisac. I negativna percepcija Dobrice Ćosića kao pisca, posebno kod mladih generacija, počinje od trenutka kada sam postao predsjednik, kada sam postao čovjek vlasti, mada sam 20 godina pre toga bio disident s najvećim policijskim dosijeom – rekao je Ćosić za Nedeljnik.

(telegraf.rs)

 

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K KARA RADUSIN
24.04.2014. 21:49

Nije riješeno bit će Srpsko dok je Mandića, Danilovića, Milića i Amfilohija.

2
0
A Anonimni korisnik
24.04.2014. 19:21

"Onaj tko ne može zaboraviti, ruši most preko kojeg sam mora preći."

0
0
M Mirko Beograd
24.04.2014. 19:01

U našem narodu za ovakav kroj mozga se kaže "poslednja pamet mačku pod rep" Sada gospodin Ćosić koji živi zaustavno vrijeme, još se ne zna koliko mu je Bog produžio, da bi mogao da sagleda sve rezultate svoje glupave politike koja je Srbiju dovela na samu ivicu ponora. Kada smo devedesetih godina "secirali" kritički cosićevsku strategiju i politiku koja je imala ne mali broj pristalica, proglašavani smo neprijateljima i otpadnicima. Sada se jasno vidi koje bio "prijatelj" a ko "neprijatelj" zato je vrijeme da ovaj "đuturum" zaćuti i da prestane da se izruguje sa sopstvenim narodom.

2
0
V Vergilije
24.04.2014. 18:34

Dobrica na "dobri". I po malo pametni, ali baš, baš malo. ... V.

1
0
M Milijana
24.04.2014. 16:01

Šta bi čovjeku, žali bože kakvo ime nosi, jer ga nije opravdao. On da priča o biološkom uništenju neke nacije!!! On koji je sa tatom Tadićem i S. Miloševićem "crtao" nove političke mape SFRJ!!! Tuga za životom je najveći ljudski dar...... biće da ga to muči, htio bi da voli, da bi ga istorija "voljela"

5
0
G GRAĐANSKI
24.04.2014. 15:54

E, SAD DOBRICE - KAD JE SRPSKO PITANJE RIJEŠENO, NA NAČIN I NA SVIM PROSTORIMA (ĐE SU SRPSKIZI GROBOVI), TAČNO 100% MIMO TVOJE ŽELJE, NADE, OČEKIVANJA I CJELOŽIVOTNOGA TVOJEGA ZALAGANJA - DAKLE, NEUSPJEŠNO I POTPUnO SUPROTNO OD TVOJIJEH SRPSKIJEH TEŽNJI - MOŽEŠ 'MIRNO' SKLOPIT OČI NA SVO SVOJE (TVOJE) ŽIVOTNO I NACIONALNO DJELO!

23
0
A Anonimni korisnik
24.04.2014. 15:20

Odozdo u glavu. Bolje ikad no nikad

5
0