Politika

Petogodišnja pauza u proširenju Evropske unije?

2404junker
Ž
an-Klod Junker
, dugogodišnji premijer Luksemburga i najizgledniji kandidat za predsjednika Evropske komisije založio se za petogodišnju pauzu u proširenju EU, prenijele su agencije.

Petogodišnja pauza u proširenju Evropske unije?
Portal AnalitikaIzvor

On je istovremeno izrazio razumijevanje za zabrinutost Velike Britanije kada je riječ o budućnosti EU.

"Radiću na pravednom dogovoru sa Britanijom", rekao je Junker novinarima u Briselu.

On se takođe založio za pauzu kada je riječ o prijemu novih članica u EU kako bi se, kako je naveo, "održao red" u Uniji - što je poruka koja bi trebalo da ublaži zabrinutost Britanaca po pitanju imigracije iz siromašnijih istočno evropskih zemalja.

Ovakav stav bi, kako ocjenjuje Rojters, mogao da predstavlja kompromis za britanskog premijera Dejvida Kamerona koji je, pod pritiskom javnosti, obećao Britancima da će u slučaju pobjede na izborima 2017. godine, raspisati referendum o izlasku Britanije iz EU.

Izbjegavanje spora sa Britanijom jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočava EU koju u maju očekuju izbori za Evropski parlament, nakon čega će se birati najviši evropski zvaničnici.

Junker, koji je kandidat konzervativne Evropske narodne partije u EP, takođe je upozoro London da ne blokira priključivanje novih članica eurozoni.

"Moramo da saslušamo Britance, ali i Britanija i britansko političko društvo mora da sasluša druge članice Unije", poručio je Junker.

Novi predsjednik Evropske komisije preuzeće dužnost u novembru, a mandat će mu trajati pet godina.

Rojters, B92

Portal Analitika