Svijet

Rusija predložila razgovore o gasu 28. aprila u Moskvi

2303gas
R
usija je danas predložila da bude domaćin sastanka sa zvaničnicima Evropske unije (EU) i Ukrajine o gasu 28. aprila u Moskvi.

Rusija predložila razgovore o gasu 28. aprila u Moskvi
Portal AnalitikaIzvor

Rusija je takav predlog dostavila komesaru EU za energetiku Ginteru Etingeru, izvjestila je agencija Interfaks, pozivajući se na portparola ruskog ministarstva energetike.

- Mi smo, međutim, spremni da razgovaramo o predlozima naših partnera o mjestu i vremenu sastanka - rekao je portparol ruskog ministarstva.

Predlog je uslijedio pošto je ruski predsjednik, Vladimir Putin, 10. aprila poslao pismo liderima 18 članica EU pozivajući na hitne razgovore i upozoravajući da bi Moskva mogla da prekine isporuku gasa Ukrajini ukoliko Evropa ne pomogne u isplati 2,2 milijarde dolara duga te države za gas.

EU je prošle sedmice prihvatila ponudu za razgovore.

Prema podacima EU, kroz cijevi gasovoda u Ukrajinu prolazi 65 od 133 milijardi kubnih metara gasa koje svake godine koriste 28 država članica Unije.

Miler: Istražiti mogućnost izgradnje Južnog toka u Austriji: Predsjednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler izjavio je u Beču da je neophodno istražiti mogućnost izgradnje dijela gasovoda Južni tok u Austriji.

- Kako bi se optimizovao projekat Južnog toka i uzimajući u obzir postojeći portfolio Gaspromovih ugovora, složili smo se sa predlogom austrijske strane da se istraži mogućnost izgradnje dijela gasovoda u Austriji u okviru postojećeg međudržavnog sporazuma, a paralelno sa tekućom izgradnjom dijela gasovoda na teritoriji Slovenije - rekao je Miler na sastanku sa austrijskim ministrom privrede Rajnholdom Miterlenerom.

Na sastanku, održanom juče, razmatran je tok rusko-austrijske saradnje na polju energetike i konstatovano da istorija međusobno korisnih partnerstava igra značajnu ulogu u jačanju ekonomskih veza dvije države, kao i da buduća saradnja u sektoru gasa ima velike potencijale, saopštio je Gasprom.

Miler se tokom radne posjete Beču sastao i sa generalnim direktorom OMV-a Gerhardom Rojsom, i tom prilikom je konstatovano da trenutna geopolitička situacija potvrđuje značaj alternativnih ruta za snabdijevanje evropskih potrošača ruskim gasom.

Razmatrana su pitanja snabdijevanja Austrije ruskim prirodnim gasom i uvažene aktivnosti Gasproma kao pouzdanog snabdjevača, koji značajno doprinosi energetskoj sigurnosti Austrije i čitave Evrope, navodi se u saopštenju Gasproma.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika