Svijet

Novi fašisti: Mrze Evropsku uniju, obožavaju Putina

2304nacistiok
I
zbori za Evropski parlament, od kojih nas dijeli tek mjesec dana, ponovo će svijetu pokazati mračno lice Evrope. Ankete popularnosti političkih stranaka pokazuju kako će glavna priča ovogodišnjih evropskih izbora biti jačanje radikalne desnice.

Novi fašisti: Mrze Evropsku uniju, obožavaju Putina
Portal AnalitikaIzvor

Veliki broj glasova, pokazuju istraživanja, pokupiće francuski Nacionalni front, grčka Zlatna zora, mađarski Jobik, bugarska Ataka, austrijska Stranka slobode, italijanska Sjeverna liga, holandska Stranka slobode... Odreda se radi o strankama koje više ili manje otvoreno koketiraju s idealima fašizma i koje oko sebe okupljaju ekstremne nacionaliste.

Čak i kad bi bile blizu osnivanju zajedničkog političkog bloka, ove stranke za sada mogu samo da sanjaju preuzimanje većine u Evropskom parlamentu. Ali, nesporna je činjenica da se njihova moć i uticaj u Evropi drastično povećavaju, prvenstveno zahvaljujući dugotrajnoj ekonomskoj krizi, tradicionalno plodnom tlu za jačanje nacionalizma.

Značiće to, piše u “EU Observeru” Ester Zalan, pozivajući se na studiju sprovedenu na Institutu za politički kapital u Budimpešti, i jačanje uticaja ruskog predsjednika Vladimira Putina u zemljama Europske unije. Istraživanje mađarskog Instituta pokazuje da radikalno desne stranke u EU gotovo jednoglasno podržavaju Putina, posebno po pitanju teritorijalnih ambicija koje Rusija ima prema Ukrajini. Lideri evropskih desničarskih stranaka gotovo papagajski ponavljaju Putinovu tezu da tenzije u Ukrajini podižu Evropa i NATO, a ne Rusija.

"Stranke koje su protiv EU i koje zagovaraju snažnu nacionalnu državu u Kremlju vide odraz svojih stavova", piše Zalan, naglašavajući kako je veći broj političara s evropske ekstremne desnice putovao na Krim gdje su posmatrali referendum o otcjepljenju, kojeg su kasnije nazvali slobodnim i poštenim.

U istraživanju mađarskog Instituta za politički kapital takođe se naglašava kako postoje indicije da ruska diplomatija unutar Evropske unije radi na povezivanju stranaka s kojima imaju dobre odnose. Radi se uglavnom o strankama koje naginju ekstremnoj desnici, i/ili političkom populizmu. Navodi se tako primjer kongresa Sjeverne lige iz decembra prošle godine, kojem su prisustvovali desničari iz Austrije, Flamanije, Holandije i Švedske, ali i Putinov saradnik Viktor Zubarev. Dalje, predstavnici Jobika i Zlatne zore pozvani su na Ruski nacionalni forum, kojeg organizuju grupe bliske Putinu. Marin Le Pen, heroina evropske desnice, u Rusiji je rado viđena gošća: već dvaput ove godine se u Moskvi sastajala s vodećim ruskim političarima. Sličnih primjera ima na desetine i svi jasno ukazuju na snažne veze ruskih vlasti i evropskih desničarskih stranaka.

Sreća u nesreći do sada je bila što su evropske desničarske stranke, zbog konstantnih međusobnih prepucavanja, rijetko sarađivale. Mogu li se pod uticajem Putina i ruskih diplomata ujediniti i postati sila koja će uticati na donošenje odluka u Evropskom parlamentu?

Analitičari tvrde da je za sada takav ishod i dalje prilično nelogično očekivati. No, već sama činjenica da će u Evropskom parlamentu od ove godine biti znatno veći broj ekstremnih desničara vrlo bi lako mogla biti dovoljna za "buđenje" euroskeptičnih i nacionalističkih ideja i među pripadnicima drugih, umjerenijih stranaka. Već bi i zbog takvog ishoda, zaključuje Zalan, Kremlj zadovoljno trljao rukama.

 

(index.hr)

Portal Analitika