Društvo

Forum mladih SDP: Besplatan samo ulaz u Virpazar i Vranjinu

2304forummladihsdpok
P
erformans koji je Forum mladih SDP Bar organizovao prošle subote prouzrokovao je reakciju PR službe NP Skadarsko Jezero, koja je rezultirala odlukom da ulaz u ovaj nacionalni park bude besplatan 22. aprila, kada se obilježava Svjetski dan planete Zemlje, što nije bio slučaj prethodnih godina, saopštzeno je Portalu Analitika iz Foruma mladih SDP-a.

Forum mladih SDP: Besplatan samo ulaz u Virpazar i Vranjinu
Portal AnalitikaIzvor

-Ipak nije dovoljno građanima pružiti mogućnost da tokom godine samo za vrijeme međunarodnih praznika besplatno posjete nacionalne parkove, već im treba obezbijediti povoljnije uslove za posjetu ovih prirodnih rezervata tokom cijele godine, što smo i apelovali prilikom ove akcije.  Iz saopštenja PR službe nacionalnog parka, kao i na osnovu važećeg cjenovnika koji je svim građanima dostupan na njihovom zvaničnom sajtu, ne možemo doći do jasnog zaključka što posjetioci NP ustvari plaćaju, i što je to besplatno?! U cjenovniku jedino što je besplatno u NP su ulazi u mjesta Virpazar i Vranjina, dok se ulaz u sve ostale cjeline unutar NP, počevši od centra za posjetioce na Vranjini i Virpazaru, preko tematskog centra na Rijeci Crnojevića, do korišćenja edukativne staze i platforme za posmatranje ptica, naravno plaća.  Takođe, doći u NP Skadarsko jezero, a ne otići na krstarenje je kao doći u Pariz, a ne vidjeti Ajfelov toranj. Ako uzmemo u obzir da pored ulaznice za krstarenje treba platiti prevoz brodom, kao i vodiča koji nas mora upoznati sa svim blagodetima NP-a, dolazimo do cijene koja je veća nego da smo pošli u posjetu najstarijeg američkog NP „Yellowstone“, naglašava se u saopštenju.

Kakos u objasnili, cilj akcije Foruma mladih SDp-a nije da ulaze u finansijske izvještaje NP, kao ni koliko i kako posjetioci plaćanjem tolike cijene ulaza doprinose zaštiti i valorizaciji nacionalnih parkova, kao što su naveli u saopštenju nacionalnog parka.

-Naprotiv, cilj je da jedan dar prirode, koji je svima nama nadomak domova približimo svih građanima Bara, posebno omladini, koja zbog sve teže finansijske situacije po ovim važećim cijenama to sebi ne može priuštiti- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika