Ostalo

SP u snukeru: Ding ispao u prvom kolu!

ding2304
S
vjetsko prvenstvo u snukeru u legendarnom „Krusibl teatru“ počelo je u subotu, a već prvo kolo donijelo je veliko iznenađenje.

SP u snukeru: Ding ispao u prvom kolu!
Portal AnalitikaIzvor

Kineski igrač Ding Đunhui koji je najbolji snukeraš ove godine, ispao je već na startu takmičenja od Majkla Vizlija iz Engleske, rezultatom 10:9 u frejmovima.

Ding je prije nekoliko nedjelja osvojio Otvoreno prvenstvo Kine što mu je bio peti trofej, čime je izjednačio rekord sedmostrukog svjetskog šampiona Stivena Hendrija, po broju titula u jednoj sezoni, iz 1990/1991.

Drugi snukeraš svijeta je ove sezone pobijedio i na Mastersu u Šangaju, Međunarodnom šampionatu, Otvorenom prvenstvu Indije i Mastersu u Njemačkoj i bio je jedan od glavnih favorita za titulu.

Ipak, 23-godišnji Vizli je odigrao veoma odvažno, naročito u finišu meča kada je preokrenuo vođstvo rivala od 9:8. Meč je završio brejkom od 103 poena, a poslije ubačene roze kugle obradovao se samo tako što je stisnuo pesnicu.

Kinez je u polufinalu trebalo da se sastane za prvim favoritom i braniocem titule Ronijem O’Salivenom koji je lako izašao na kraj sa Robinom Halom (10:4). Roni je brzo poveo sa 3:0 kada ga je protivnik prekinuo osvojenim frejmom, ali je samo povremeno uspijevao da dođe do poena, pa je „Raketa“ brzo prošao u drugo kolo gdje Džo Peri, koji je sa 10:7 pobijedio Džejmija Barneta.

Drugi neočekivani rezultat viđen je na meču Džona Higinsa i Alana MekManusa, gdje je znatno iskusniji i trofejniji Škot izgubio sa 10:7.

Još jedno veliko iznenađenje moglo je da se dogodi u prvom kolu, pošto je na ivici ispadanja bio i Mark Selbi, trenutno treći igrač na svijetu.

roniii2304

On je vodio protiv Majkla Vajta sa 3:0, 5:1 i 8:4, ali se njegov rival vratio i izjednačio na 9:9, izborivši tako odlučujući frejm. Ipak, finalista iz 2007. godine napravio je brejk od 57 poena i uspio da se plasira u sljedeću rundu.

Šampion iz 2005. godine Šon Marfi bio je u istoj situaciji, ali je dočekao grešku Džejmija Koupa u 19. dijelu igre i pobijedio sa 10:9. Prošlogodišnji finalista Beri Hokins lako je izašao na kraj sa Dejvidom Gilbertom (10:4).

Prvi igrač svijeta Nil Robertson tek treba da odigra meč prvog kola sa Robijem Vilijamsom, baš kao i Dominik Dejl, dok su Džad Tramp, Marko Fu i Mark Alen i dalje za stolovima. Takmičenje su takođe završili Stiven Megvajer i Stjuart Bingam.

SP u snukeru, prvo kolo:

Roni O’Saliven - Robin Hal 10:4

Džo Peri - Džejmi Barnet 10:7

Šon Marfi - Džejmi Koup 10:9

Marko Fu - Martin Gold 6:3

Beri Hokins - Dejvid Gilbert 10:4

Riki Volden - Kiren Vilson 10:7

Ding Đunhui - Majkl Vizli 9:10

Mark Selbi - Majkl Vajt 10:9

Alister Karter - Ksjao Gudong 10:8

Džon Higins - Alan MekManus 7:10

Stjuart Bingam - Kem Doerti 5:10

Stiven Megvajer - Rajan Dej 9:10

Džad Tramp - Tom Ford 8:8 (u toku)

Mark Alen - Majkl Holt 5:4 (u toku)

Mark Dejvis - Dominik Dejl

Nil Robertson - Robi Vilijams

B92

Portal Analitika