Društvo

Počelo izvršenje kazni rada u javnom interesu

2304rad
M
inistarstvo pravde je saopštilo da je potpisavši sredinom novembra prošle godine sporazume o izvršenju kazne rada u javnom interesu sa pet crnogorskih opština, stvorilo osnovne preduslove da kazna rada u javnom interesu zaživi u sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori.

Počelo izvršenje kazni rada u javnom interesu
Portal AnalitikaIzvor


Prva kazna rada u javnom interesu izvršava se u gradskom preduzeću „Zelenilo“ Podgorica, koju je izrekao Osnovni sud u Herceg Novom. Kaznu koja je izrečena na 180 časova rada u javnom interesu, osuđeno lice izvršava na način što obavlja pomoćne poslove prevoza i sadnje sezonskog zelenila u Glavnom gradu. Trenutno još jedno osuđeno lice izvršava kaznu rada u javnom interesu u preduzeću „Zelenilo“ D.O.O. na pomoćnim poslovima sezonske sadnje, kaže se u saopštenju Ministarstva pravde dostavljenom

Portalu Analitika.

Evidenciju o izvršenim radnim satima u skladu sa zakonom vodi ovlašćeno službeno lice a kontrolu izvršenja kazne prate i službenici Ministarstva pravde – Direkcije za uslovnu slobodu.



"Budući da službenici Direkcije za uslovnu slobodu intenzivno obavljaju razgovore sa licima kojima je izrečena kazna rada u javnom interesu, očekujemo da u najskorijem roku još dvadeset osuđenih lica započnu sa izvršenjem ove kazne na teritoriji opština Herceg Novi i Danilovgrad", kaže se u saopštenju.


.


Ministarstvo pravde nakon što osuđeno lice izvrši kaznu dostavlja izvještaj sudu koji je izrekao presudu u prvom stepenu o načinu izvršenja predmetne kazne i broju izvršenih časova rada u javnom interesu.



Pored sporazuma sa Glavnim gradom, Ministarstvo pravde je sporazume o izvršenju kazne rada u javnom interesu potpisalo i sa Prijestonicom Cetinje i opštinama Danilovgrad, Herceg-Novi i Kotor.



Ministarstvo pravde, kako ističu, nastavlja da razvija mrežu javnih i privatnih preduzeća kod kojih će se izvršavati kazna rada u javnom interesu istovremeno promovišući izricanje kazne rada u javnom interesu i kod tužilačkog i kod sudskog kadra, kontinuiranim naglašavanjem benefita koji se ostvaruju ovim vidom kažnjavanja.



Cilj Ministarstva pravde u ovoj oblasti jeste da dodatno humanizujemo kažnjavanje, smanjimo budžetske izdatke za izvršenje zatvorskih kazni, smanjimo procenat recidivizma i učinimo da osuđeno lice na izvjestan način „vrati dug” društvu - obavljanjem društveno korisnog rada, zaključuje se u saopštenju.

foto: m.sibenik.in

Portal Analitika