Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • DAMJANOVIĆ: Studentske kredite i naknade za porodilje isplatiti na osnovu stečenih prava, problem je zapošljavanje u Vojsci

DAMJANOVIĆ: Studentske kredite i naknade za porodilje isplatiti na osnovu stečenih prava, problem je zapošljavanje u Vojsci

2303damjanovic
P
redsjednik Odbora za ekonomiju finansije i budžet iz Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da bi studentrske kredite i naknde za porodilje trebalo isplaćivati na osnovu stečenih prava. Damjanović je dodao da postoji realan problem a to je zapošljavanje u Vojsci Crne Gore jer se vojnici zapošljavaju na određeno vrijeme odnosno po ugovoru.

Odbor je juče pozvao nadležne instucije da nastave sa nesmetanom isplatom studentskih kredita i naknada za porodilje, koji su stopirani.

DAMJANOVIĆ: Studentske kredite i naknade za porodilje isplatiti na osnovu stečenih prava, problem je zapošljavanje u Vojsci
Portal AnalitikaIzvor

- Zakon o finansiranju političkih partija se mora dosljedno spropvoditi što znači da je institucija zabranjeno samo ono što je potcrtano u članu 19 a stavovi jedan do 10 gdje se tačno navodi koja davanja iz budžeta jesu zabranjena od trenutka raspisivanja izbora pa do mjesec dana nakon izbora, rekao je Damjanović u izjavi za Portal Analitika.

1104zakon_1
U članu 19 a između ostalog navedeno je da je u periodu od dana raspisivanja izbora i mjesec dana nakon izbora zabranjeno donošenje odluka o isplatama ili isplati različitih jednokratskih naknada, kredita ili drugih davanja ili povoljnosti na centralnom ili lokalnom nivou koje se odnose na subvencije i državnu pomoć privrednim društvima.

Damjanović smatra da pomenutim zakonom nije zabranjena isplata studentskih kredita kao i naknadna za porodilje pa se mogu isplaćivati na osnovu stečenih prava.

Damjanović je dodao da sve one obaveze iz budžeta, kao i za zapošljavanje koje su konstituisane prije dana raspisivanja 24. marta mogu da se realizuju.

- Tu smo definisali stav da je zapošljavanje na neodređeno potpuno dozvoljeno kao i transformacija iz ugovora na određeno na ugovore na neodređeno. Za sve ostale forme postoji zakonska zabrana i to je došlo na dnevni red kada smo razmatrali zahtjeve Ministarstva odbrane gdje postoje problemi u zapošljavanju Vojske jer se lica u Vojsci zapošljavaju po ugovoru na određeno. Dakle opostoji realan problem koji je evidentiran u tom dopisu, zaključio je Damjanović.

Poslanici Demokratske partije socijalista DPS, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative pokrenuli su 28. februara postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o finansiranju političkih partija.

 

 

Portal Analitika