Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Svijet

Buna na Himalajima: Šerpasi odbijaju da vode alpiniste na Mont Everest

serpasi
N
epalski vodiči Šerpasi napustili su danas bazni kamp na Mont Everestu posle odluke da ove sezone niko ne vodi planinare u znak poštovanja za svojih 16 kolega poginulih prošle nedelje u najtežoj lavini koja se ikad dogodila na toj planini, rekli su alpinisti.

Buna na Himalajima: Šerpasi odbijaju da vode alpiniste na Mont Everest
Portal AnalitikaIzvor

Ovim bojkotom potpuno je poremećena profitabilna nepalska sezona penjanja na najvišu planinu na svijetu koja treba da počne ovog mjeseca.

Šerpasi su sinoć objavili da odustaju od ove sezone iz poštovanja prema svojim poginulim kolegama i time su doveli u pitanje planirane ekspedicije stotina alpinista koji su potrošili desetine hiljada dolara za pripreme.

U međuvremenu, predstavnici vlade, Šerpasa i zvaničnika ekspedicija nastavljaju pregovore u Katmanduu u nastojanju da postignu dogovor o odšteti za poginule i povrijeđene nepalske vodiče, u nadi da će ipak biti moguće da se ove godine organizuju ekspedicije.

Većina pokušaja penjanja na vrh Mont Everesta dešava se sredinom maja, kada je vrijeme najpovoljnije, ali su kompanije za vođenje ekspedicija već počele da otkazuju planirane ture za ovu sezonu poslije tragedije koja se dogodila u petak.

Pronađena su tijela 13 žrtava lavine prošlog petka, koja je zatrpala grupu nepalskih vodiča, dok se troje vode nestali i vjeruje se da su i oni poginuli.

Sve žrtve su bile iz naroda Šerpa, koji uglavnom živi od penjanja i pružanja usluga vodiča alpinistima, dok neki drže restorane, prodaju opremu ili obezbjeđuju usluge transporta stranim posjetiocima.

serpasi1
Žrtve su bile u velikoj grupi Šerpasa koji su napustili kamp u petak prije zore sa šatorima, hranom i užadima kako bi pripremili kampove za strane klijente uoči glavne planinarske sezone.

Bez pomoći Šerpasa bilo bi skoro nemoguće za planinare da se popnu na planinu. Mnogi alpinisti će morati da otpišu većinu novca uloženog u organizovanje ekspedicije, oko 75.000 dolara i više.

"Nemoguće je za nas da nastavimo da se penjemo dok su tri naša prijatelja još zatrpana u snijegu. Ne mogu da zamislim da stanem na jednog od njih", rekao je Dordže Šerpa, iskusni vodič iz te zajednice sa Himalaja koja je postala poznata po svojim vještinama na velikim visinama i svojoj izdržljivosti.

Nesreća je ponovo pokrenula debatu o nesrazmjernim rizicima koje Šerpasi preuzimaju prilikom vođenja planinara na Mont Everest. Odmah poslije lavine nepalska vlada rekla je da će platiti porodici svakog poginulog čovjeka 40.000 rupija (oko 415 dolara), ali Šerpasi su rekli da zaslužuju mnogo više, uključujući više novca za osiguranje, finansijsku pomoć za porodice žrtava i nove propise da se odrede prava vodiča.

Nepalska vlada se, kako je izgledalo, složila sa nekim od zahtjeva, ali je to daleko manje od onog što oni traže. Vlada je predložila da godišnje izvaja pet odsto prihoda od ekspedicija na Mont Everest za taj fond, što je daleko manje od 30 odsto koliko traže vodiči. Nepal zarađuje oko 3,5 miliona dolara godišnje od taksi za penjanje na Mont Everest. Osiguranje za poginule će se takođe duplirati na 15.600 dolara (dva miliona rupija), navelo je Ministarstvo turizma, a Šerpasi traže 20.800 dolara.

Ovo je najteza nesreća koja se ikada dogodila na najvisoj planini na svijetu, nakon one iz 1996. godine, kad su stradala osmorica planinara.

(blic.rs)

 

Portal Analitika