Svijet

Keri traži od Lavrova da se Rusija smiri

2304keri
A
merički državni sekretar Džon Keri rekao je u telefonskom razgovoru šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu da bi Vašington mogao da uvede dodatne sankcije protiv Rusije ukoliko se ne smire tenzije u istočnim gradovima Ukrajine, navodi Rojters.

Keri traži od Lavrova da se Rusija smiri
Portal AnalitikaIzvor

Keri je Lavrovu rekao da je duboko zabrinut zbog nedostatka pozitivnih koraka Rusije ka deeskalaciji krize u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Američki državni sekretar je tokom telefonskog razgovora naveo, kako se prenosi, dokaze o tome da separatisti nastavljaju da zauzimaju ukrajinskih institucije, zarobljavaju novinare i druge civile.

Stejt department je saopštio da je Keri od Lavrova tražio da Rusija smiri svoju retoriku i da se diplomatski angažuje na riješavanju krize u saradnji sa ukrajinskom vladom i Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju.

Keri je od Rusije zatražio da pozove naoružane snage koje su zauzele institucije na istoku Ukrajine da predaju oružje u zamjenu za amnestiju.

Sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini postignut je 17. aprila u Ženevi kada su se visoki predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i SAD dogovorili da se pro-ruske snage povuku iz ukrajinskih institucija i da će svi biti amnestirani.

Od tada je došlo do novih sukoba i to na dan Uskrsa, Amerika i Rusija imaju suprotne stavove o uzrocima krize, a Rusija traži da iz institucija izadju i ukrajinski zvaničnici u Kijevu koji su na vlast došli posle svrgavanja Ukrajinskog predsednika Viktora Janukovića.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika