Zanimljivosti

Sport je najbolji antirid?

2304sport
Z
aboravite na skupe kreme protiv bora, naučnici su otkrili da redovno bavljenje sportom može ne samo da uspori proces starenja kože već i da je učini 20 do 30 godina mlađom, prenosi Portal B92.net.

Sport je najbolji antirid?
Portal AnalitikaIzvor

Sport omogućava osobama koje se njime bave da duže zadrže lijepu i glatku kožu, tvrde istraživači sa kanadskog Univerziteta Mekmaster.

Njihova studija, objavljena u časopisu PNAS i predstavljena na nedavnom kongresu američkog društva za sportsku medicinu, pokazuje da vježbanje tri sata nedjeljno doprinosi znatnom podmlađivanju kože.

Do tog zaključka, kanadski naučnici su došli analizom kože na zadnjici (koja je rijetko izložena sunčevim zracima) 30 dobrovoljaca, starih između 20 i 84 godine.

Stručnjaci su uzeli uzorke iz dva gornja sloja kože, epidermisa i dermisa, i ustanovili da sportisti stariji od 40 godina imaju 20 godina mlađu kožu od svojih vršnjaka koji se ne bave sportom.

Epidermis (pokožica) i dermis (koža) ne-sportista bili su opušteniji, manje elastični i suvlji.

To nije jedina prednost sporta koji, kako tvrde istraživači, može čak da obrne cio proces i da za desetak godina podmladi kožu osoba koje riješe da pod stare dane počnu da se bave nekom fizičkom aktivnošću.

Naime, osobe starije od 65 godina koje su trenirale na sobnom biciklu tri puta nedjeljno tokom tri mjeseca uspjele su da znatno osvježe svoju kožu.

"Bilo je to zaista iznenađujuće vidjeti", kazao je vođa istraživanja dr Mark Tarnopolski.

Naučnici vjeruju da se tajna krije u molekulima (citokini) koji favorizuju komunikaciju između ćelija putem krvnog sistema.

"Zapanjujuće koliko fizička aktivnost može da promijeni naše tijelo", navodi dr Tarnopolski, dodajući da se "sportom treba baviti ne samo kako bismo sačuvali srce i mozak ili smanjili rizik od raka, već i da bismo kožu učinili zdravijom".

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika