Zanimljivosti

ALIMS: Diklofenak koristiti minimalno zbog kontraindikacija

diklofen
A
gencija za ljekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) saopštila je danas da je u saradnji sa proizvođačima ljekova koji sadrže diklofenak prosledila pismo zdravstvenim radnicima kojim ih upozorava o organičenjima terapijske primjene ovog lijeka.

ALIMS: Diklofenak koristiti minimalno zbog kontraindikacija
Portal AnalitikaIzvor

"Korist primene diklofenaka veća je od rizika, međutim, trenutno dostupni podaci ukazuju na povećanje rizika za nastanak arterijske tromboembolije (tromb se prenosi kroz vene) pri primjeni diklofenaka", navodi se u saopštenju i dodaje da je kod svih pacijenata potrebno primenjivati najmanju efektivnu dozu ovog leka i to u najkraćem mogućem roku potrebnom za kontrolu simptoma.

Kontraindikacije diklofenaka, kako su naglasili, primjećene su kod pacijenata koji imaju slabo srce.

"Primjena diklofenaka od sada je kontraindikovana kod pacijenata kojima je ustanovljena kongestivna insuficijencija srca (srčana slabost) NYHA (New York Heart Association) klase II-IV, ishemijska bolest srca, bolest perifernih arterija ili cerebrovaskularna bolest", precizirali su u saopštenju.Značajan faktor rizika, kako su naveli, postoji i kod pacijenata koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, hiperlipidemijom, dijabetes melitusom i pušenjem, pa u tim slučajevima terapiju diklofenakom treba započeti tek nakon pažljive procjene. (Blic)

 

 

 

 

Portal Analitika