Politika

Drobnič: Dao sam optimističnu sliku o Crnoj Gori

drobnic
Š
ef Delegacije Evropske unije Mitja Drobnič, kazao je da je u intervjuu za The Aerican Times dao optimističnu sliku o perspektivi Crne Gore u pogledu atraktivnosti za strane investiture, navodeći da ta slika ne bi bila realistična da nije istakao i neke probleme.

Drobnič: Dao sam optimističnu sliku o Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

U reagovanju na intervju, u kome je Drobnič, za The American Times, naveo da je jedan od problema Crne Gore koncentracija moći jer se vlast nije mijenjala posljednjih 20 godina, portparol DPS-a Časlav Vešović rekao je, za vrijeme Uskršnjih parznika, da su vlast u Crnoj Gori birali građani.

“Crnogorska vlada je partner EU i NATO-a. Zato očekujemo da Drobnič, uz sve uvažavanje njegovog ličnog stava, u budućim interpretacijama i iznošenju stavova ne dovede u dilemu javnost o njegovom jednakom tretmanu svih političkih ponuda i nemiješanju u izbornu volju građana Crne Gore”, naveo je Vešović.

Na sajtu Delegacije EU danas je objavljeno Drobničevo pismo političkom direktoru DPS-a Tarzanu Miloševiću, u vezi sa komentarom Vešovića.

Izrečeni stavovi su stavovi šefa Delegacije EU u Crnoj Gori i vezani su za politiku EU u odnosu na Crnu Goru, koju određuje status kandidata za punopravno članstvo u EU i pregovori.

“O izrečenim stavovima Delegacija redovno obavještava Brisel i tako će biti i sa pomenutim intervjuom i komentarom. Ako šef Delegacije djeluje u skladu sa mandatom, onda može biti samo prijatelj Crne Gore, čak i kada ističe probleme vezane za proces EU integracija”, naveo je on.

Drobnič je naveo da mu je novinar The American Times-a prije intervjua objasnio da su čitaoci tog medija predstavnici američkog poslovnog svijeta, koji traže investicione mogućnosti na svim kontinentima i da nikad do tada nije pisao o nekoj državi koja je u procesu pregovora o punopravnom članstvu u EU.

"U tom smislu su i postavljana pitanja. Uz objašnjavanje prirode procesa uključivanja u EU, dao sam optimističku sliku o perspektivi Crne Gore u pogledu atraktivnosti za strane investitore, među njima i američke. Ta slika ne bi bila realistična i kredibilna, ako ne bi istakao i neke od postojećih problema”, rekao je Drobnič.

Prema njegovim riječima, optimizam u pogledu perspektive je potpuno u skladu sa realnošću, njegovim mandatom i interesom EU da pomogne Crnoj Gori da što brže ispuni uslove punopravnog članstva i već prije ulaska u EU ostvari što intenzivniji ekonomski razvoj.

“U komentaru gospodina Vešovića nije precizno navedeno na koji dio intervjua se odnose njegove kritične primjedbe. Pretpostavljam da su primjedbe vezane za dio intervjua koji se odnosi na pitanje o ulozi civilnog sektora u Crnoj Gori”, kaže se u pismu Drobniča.

Optimizam u pogledu perspektive je potpuno u skladu sa realnošću, mandatom i interesom EU da pomogne CG Optimizam u pogledu perspektive je potpuno u skladu sa realnošću, mandatom i interesom EU da pomogne CG

On je podsjetio da je objavljeno da je “jedan od problema u ovoj državi koncentracija moći, gdje nije bilo redovnih promjena vlasti u posljednjih 20 godina. Kao što u biznisu konkurencija donosi kvalitet, tako i u politici”.

“Intervju se nastavlja sa isticanjem pozitivne uloge civilnog sektora kao suprotstavljajućeg mehanizma, koji prati djelovanje političkih aktera i osigurava bolju zastupljenost interesa raznih grupa. Takva uloga dana je civilnom sektoru u EU i u skladu sa tim u pretpristupnom procesu stalno se ističe značaj saradnje sa civilnim sektorom, gdje je Crna Gora postigla dobre rezultate”, dodao je Drobnič.

U intervjuu, kazao je, nigdje ne postoji tvrdnja da koncentracija moći i nepromijenjena vlast nije bila rezultat slobodne volje građana.

“Sadržaj intervjua u nijednom dijelu ne dopušta pretpostavku o nejednakom tretiranju političkih opcija. Vešović je kao osnovu za svoj komentar i izražena očekivanja da u svojstvu šefa delegacije "u budućim interpretacijama i iznošenju stavova" ne dovedem "u dilemu javnost o jednakom tretmanu svih političkih ponuda i nemiješanju u izbornu volju građana Crne Gore", uzeo netačnu interpretaciju izraženih stavova”, kazao je Drobnič.

On je poručio da će najznačajniji dokument EU o položaju u Crnoj Gori i dalje ostati Godišnji izvještaj o napretku.

“On se zasniva na izvještajima Vlade Crne Gore, nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija i eksperata sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvima i pruža dobru sliku iz perspektive procesa EU integracija o stanju u državi”, dodao je Drobnič.

On je kazao da očekuje da će se tačno interpretirati pojedine izjave za medije Delegacije EU i šefa delegacije. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika