Svijet

Južnokorejski brod imao 46 čamaca za spasavanje, iskorišćena samo dva

posada
Z
apovjednici potonulog južnokorejskog trajekta rekli su u utorak na sudu da se posada nije mogla približiti čamcima za spašavanje jer se brod jako nagnuo te da je naredba za napuštanje broda bila izdata prekasno.

Južnokorejski brod imao 46 čamaca za spasavanje, iskorišćena samo dva
Portal AnalitikaIzvor



Sud je ispitao dvojicu prvih zapovjednika, drugog zapovjednika i glavnog inženjera broda, koji su s kapetanom Lee Joon-seokom optuženi za nemar.

Drugi zapovjednik rekao je da je posada pokušala spustiti čamce za spašavanje, ali im se nije mogla približiti jer se brod jako nagnuo, prenose južnokorejski mediji.

Brod je imao 46 čamaca za spašavanje, a iskorištena su samo dva.

Drugi optuženi zapovjednik rekao je da je došlo do pogreške prilikom skretanja, a treći da je naredba da se brod napusti na kraju ipak bila izdata, ali je bilo prekasno.

Posada se okupila na mostu i pokušala povratiti ravnotežu, ali nije mogla. Putnicima je kazano da čekaju u kabinama i ne skaču u more zbog čega je toliko poginulih.

Kapetan nije bio na zapovjednom mostu kada je brod skrenuo već je njime upravljao 26-godišnji treći zapovjednik, prvi put na tom dijelu putovanja. Kapetan i nekoliko članova posade pobjegli su na vrijeme.

Južnokorejska predsjednica ocijenila je da njihovi postupci odgovaraju ubistvu.

Trajekt Sewol potonuo je u srijedu tokom rutinske plovidbe prema ljetovalištu na otoku Jeju. Od 476 putnika i članova posade, 339 bili su srednjoškolci i učitelji koji su putovali na izlet. Spašeno je samo 174 ljudi, a ostali su vjerojatno mrtvi.

Trajekt je prevozio 3,6 tona tereta uključujući 105 kontejnera. Tužitelji smatraju da se prevrnuo jer je prenaglo skrenuo. Teret se zbog toga možda pomaknuo, što je pridonijelo prevrtanju broda.

Potvrđena smrt više od 100 osoba, traži se još 200 nestalih putnika

Broj mrtvih u brodolomu trajekta u vodama Južne Koreje iznosio je u utorak ujutro 104, no mogao bi se utrostručiti jer ronioci marljivo traže 200 nestalih putnika, većinom srednjoškolaca koji su se vjerojatno utopili unutar plovila.

Mirno more i bolje vremenske prilike omogućavaju da se ubrza potraga, ali vidljivost u moru i dalje je slaba. Ronioci napreduju naslijepo u lavirintu hodnika i kabina potpuno potopljenog trajekta.

"I dalje je vrlo teško roniocima koji traže tijela pipajući u muljevitoj vodi", izjavio je glasnogovornik obalne straže.

Po podacima vlasti, potvrđena je smrt 104 osobe, a nestalima se smatra 198. Brod je prevozio 476 osoba kad se nagnuo i potonuo 16. aprila ujutro u vodama ispred južne obale Južne Koreje.

Porodice nestalih, uglavnom roditelji, ujutro se okupljaju u luci Jindo na otoku blizu mjesta katastrofe i očekuju dolazak čamaca s kojih se u sve češćim intervalima iskrcavaju tijela izvučena iz olupine.

Sewol, trajekt koji je plovio prema turističkom otoku Jeju, prevozio je 352 srednjoškolca na izlet. Pomoćnik direktora škole, koji je bio među spašenima, u petak je počinio samoubistvo.

Spasioci očekuju 300 mrtvih jer nema gotovo nikakve nade da se pronađu preživjeli unutar potpuno potopljenog trajekta.

(index.hr)

Portal Analitika