Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • VLADA: Slijedi izmjena zakona o PDV-u, advokati, taksisti i privatne zdravstvene ustanove prepoznati kao neredovne poreske platiše

VLADA: Slijedi izmjena zakona o PDV-u, advokati, taksisti i privatne zdravstvene ustanove prepoznati kao neredovne poreske platiše

okporezi
V
lada Crne Gore zadužila je početkom aprila Ministarstvo finansija, da do kraja godine dostavi predlog izmjena Zakona o akcizama i predlog izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost. U Zaključcima, koje objavljuje Portal Analitika, se konstatuje da su advokati, taksisti, autoprevoznici i privatne zdravstvene ustanove prepoznati kao neredovne poreske platiše.

VLADA: Slijedi izmjena zakona o PDV-u, advokati, taksisti i privatne zdravstvene ustanove prepoznati kao neredovne poreske platiše
Portal AnalitikaIzvor

- Zadužuje se Ministarstvo finansija da, u saradnji sa Poreskom upravom pripremi posebnu analizu poreskih dugovanja sa procjenom njihove naplativosti, koja će sadržati podatke o starosti i visini poreskog duga pojedinih kategorija poreskih obveznika, društava u stečaju, javnih preduzeća, javnih ustanova, jedinica lokalne samouprave i drugih institucija, kao i određenih kategorija poreskih obveznika koji su prepoznati u nerodovnom plaćanju poreskih obveznika –advokati, taksisti, autoprevoznici i privatne zdravstvene ustanove i privrednih društava koja neblagovremeno podnose izvještaje i ne plaćaju poreze, doprinose na zarade i druga lična primanja, navodi se u Zaključcima.

Kako sada stvari stoje, u Vladi razmatraju da advokate, taksiste, autoprevoznike i privatne zdravstvene ustanove iz sistema „paušalaca“ pokušaju uvesti u sistem PDV-a. Sličan pokušaj Vladin od prije osam godina nije bio uspješan, zbog žestokog protivljenja advokatskih komora i privatnih zdravstvenih ustanova.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, poreski dug je krajem prošle godine iznosio 354 miliona eura i imao je trend pada.

Vlada je, takođe, tražila od Ministarstva finansija tražila da predloži efikasniji sistem izvještavanja o obračunu poreza i doprinosa na lična primanja.

Naime, rezultati analize koju je uradio Ekonomski fakultet, pokazuju je da 14 odsto radnika u Crnoj Gori radi na crno, dok poslodavci za 16 odsto uplaćuju poreze i doprinose na minimalnu zaradu od 193 eura. To u državnom budžetu prouzrokuje ukupan manjak od 90 miliona eura ili čak 6,8 odsto projektovanog budžeta za 2014. godinu.

Ako se zna da je u Crnoj Gori ima prosječno zaposlenih nešto oko 170.000 onda se dolazi do brojke da 24.000 radnika radi na crno, dok za 27.000 zaposlenih poslodavci uplaćuju na minimalac.

Podsjetimo, direktor Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope, Elen Goldštajn najavila je  krajem prošlog mjeseca priprepremu dva kredita Crnoj Gori u iznosu od 50 milona dolara sa ciljem povećanja efikasnosti javne potrošnje i bolje naplate svih prihoda.

P.ZEČEVIĆzakljuciok


Portal Analitika