Politika

Dedović: Izborni proces sprovodiće se u skladu sa aktuelnim Zakonom

2204vlado_dedovic
N
akon što je Izborna komisija Glavnog grada potvrdila izbornu listu SNP-a, Vlado Dedović iz CEMI- ja je za Antenu M kazao da ne očekuje da će Ustavni sud ad hoc razmatrati inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika koju je ta nevladina organizacija podnijela krajem marta.
Dedović: Izborni proces sprovodiće se u skladu sa aktuelnim Zakonom
Portal AnalitikaIzvor


"Moje mišljenje je da će se predstojeći izborni proces odnosno potvrde izbornih lista sprovoditi u skladu sa aktuelnim odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika tako da mislim da Ustavni sud se o ovom kokretnom predlogu neće izjašnjavati tokom ovog izbornog procesa."



Dedović podsjeća da su predstavnici CEMI-ja već nekoliko puta insistirali na tome da  Ustavni sud inicijative riješi po hitnom postupku. Iako je ta odluka isključivo na Ustavnom sudu, Dedović ističe da ne sumnjaju u uspjeh spora:



"Smatramo da je sama inicijativa jako detaljno obrazložena i nadamo se da će Ustavni sud donijeti odluku kojom će datu odredbu proglasiti neustavnom jer ćemo imati situaciju da će neke liste biti dovedene u neravnopravni položaj. Parlamentarne partije tom odredbom će biti u znatno povoljnijem položaju u odnosu na grupe građana i vanparlamentarne političke partije".



Podsjetimo Centar za monitoring podnio je danas Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 21. Zakona o izboru odbornika i poslanika kojim je predviđeno da izborna lista može biti utvrđena i bez podrške ako podnisilac ima parlamentarni status.



CEMI, prema riječima direktora pravnog odjeljenja Vlada Dedovića, u inicijativi osporava ustavnost odredbe kojom se uvodi pravilo da izborna lista za izbor odbornika i poslanika može biti utvđena i bez potpisa podrške ukoliko politička partija ili grupa birača koja je podnosilac izborne liste ima poslanika.

Portal Analitika