Region

Vanredna situacija u 12 opština

2104poplavesr
M
ještani više opština u Srbiji bore se s poplavama. Iako je trenutno mirnija situacija na jugoistoku zemlje, usljed naglog topljenja snijega očekuje se novi rast vodostaja, izvještava RTS.

Vanredna situacija u 12 opština
Portal AnalitikaIzvor

Vanredna situacija zbog poplava na snazi je u 12 opština u Srbiji: u Aleksincu, Lučanima, Požegi, Prokuplju, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Žitorađi, Kuršumliji, Lebanu, Medveđi i Trgovištu. Zbog obilnih padavina i izlivanja vode, ima povremenih prekida u saobraćaju.

Zapadna Morava izlila se jutros u Čačku i u Ovčar Banji i poplavila priobalne delove.

Prema riječima načelnika sektora za vanredne situacije, Predraga Marića jutros je bilo kritično samo u Đunisu kod Kruševca. Poplavljeno je i podnožje Đavolje Varoši, ali zemljane figure nisu ugrožene. Prvi put je pod vodom i kanal između željezničke pruge i autoputa kod Leskovca, ali koridor nije ugrožen.

Zbog priliva vode u jezero Ćelije, Fabrika za preradu vode za dva dana dostigla je godišnju proizvodnju.

RTS izvještava da dobre vijesti stižu iz Doljevca, gdje se rijeka Tiplica polako vraća u korito i situacija u odnosu na juče.

Načelnuk Uprave sektora za vanredne situacije u Nišu Žarko Damjanović rekao je za Javni servis Srbije da je protekla noć bila relativno mirna.

Deo puta Tešica-Draževac je obustavljen za saobraćaj. U Vitkovcu je jedna kuća poplavljena, a u ataru sela Donji Adrovac poplavljene su oranice.

Nove nevolje mještana dragačevskih sela su klizišta koja su se pojavila poslije obilnih padavina koje su proteklih dana zadesile taj kraj. Više od 300 hektara bilo je pod vodom, a domaćinstva više nisu ugrožena. Ovo je u posljednjih šest godina treća elementarna nepogoda koja je donijela velike gubitke, pa je formirana komisija za procjenu štete.

Usljed oštećenja kolovoza u potpunom su prekidu dio puta Kraljevo - Goč, dionice Lučani - Guča i Ivanjica - Ušće. Iz „Puteva Srbije“ upozoravaju na opasnost od odrona. Pojedine trafostanice isključene su iz bezbjednosnih razloga, pa građani u Prokuplju, Kuršumliji i dijelu Niša i dalje nemaju struju.

Hidrolozi procjenjuju da se porast vodostaja očekuje na Velikoj, Zapadnoj i Južnoj Moravi, Ibru, Nišavi, Toplici, Jablanici, Vetrenici, Mlavi i Tamišu.

Foto: blic.rs

Portal Analitika