Svijet

Gardijan: Političke dinastije koje opsjedaju Ameriku

2104dinastije
Z
a naciju koja ustavno zabranjuje nasljeđivanje političke moći, Amerikanci jako vole svoje političke dinastije“, konstatuje londonski Gardijan (Guardian) u članku posvećenom porodicama Buš, Klinton, i još ponekim, prenosi T portal.

Gardijan: Političke dinastije koje opsjedaju Ameriku
Portal AnalitikaIzvor

Iako je riječ o nižerangiranoj političkoj poziciji u Saveznoj državi Teksas, odluka republikanaca da u trku za land commissioner-a pošalju Džordža P. Buša odmah je izazvala pažnju američkih medija. Naime, dotični je još jedan izdanak dinastije Buš, koja je već dala dva predsjednika - Džordža i njegovog sina istoimenjaka, a sada se licitira i s potencijalnom predsjedničkom kandidaturom Džeba Buša, bivšeg guvernera Floride, sina Džordža i starijeg brata Džordža V. Zato je ulazak P. Buša u politiku Teksasa prepoznat kao mogući početak velike političke karijere, koja bi mogla da ode sve do Bijele kuće u Vašingtonu.

Ali, treba podsjetiti da su Amerikanci znali i prije da biraju članove političkih dinastija na visoke, pa i najviše pozicije. Na primjer, šesti američki predsjednik bio je Džon Kvinsi Adams, čiji je otac Džon Adams bio drugi u nizu američkih predsjednika.

Barbara Kelerman, profesorica na harvardskoj Administrativnoj školi „John F. Kennedy“, izjavila je za Guardian da političke dinastije opstaju zbog kulta selebritija koji vlada u američkom društvu, ali i zbog izbornog sistema i nostalgije za navodno boljim prošlim vremenima. Od svih političkih dinastija, Kelerman ističe, naravno, Kenedijeve kao najveću - dali su predsjednike, senatore, ambasadore, pa je, na primjer, sada Kerolajn Kenedi američka ambasadorka u Japanu.

Prema studiji iz 2009. godine, deset odsto članova Kongresa ima rođake koji su prije njih bili kongresmeni. Takođe, istraživanja pokazuju da kongresmeni koji odrade više mandata, ostavljaju veće šanse svojim rođacima da ih naslijede, odnosno uđu u Kongres.

Naravno, postoje i oni koji u svojoj namjeri ne uspijevaju, poput kćerke bivšeg američkog potpredsjednika Dika Čejnija, koji, doduše, nikad nije bio pretjerano omiljen u javnosti.

Ali, stručnjaci ističu da slavno političko ime otvara vrata raznim sjajnim poslovima. Tako je Džena Buš Heger, kći Džordža i Lore Buš, postala je televizijska novinarka za popularni „Today Show“ na NBC-ju, dok je i Čelsi Klinton bila neko vrijeme „specijalna dopisnica“ iste televizije. Njena majka Hilari Klinton, pak, najavljuje još jednu kandidaturu za Bijelu kuću, ali ako i ne uspije da pobijedi na izborima 2016. godine, uvijek ostaje mogućnost da će je nekad u politici naslijediti Čelsi, koja je baš ovih dana objavila da je trudna. Dinastija se nastavlja...

Foto: tportal.hr

Portal Analitika