Svijet

Varšava traži američke i NATO trupe

204sik
Z
bog dešavanja u Ukrajini, Poljska je predložila Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-U da u njihovoj zemlji stacioniraju američke trupe, rekao je za Vašington post, ministar inostranih poslova Poljske, Radoslav Sikorski.

Varšava traži američke i NATO trupe
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da je o tome već razgovarao sa državnim sekretarom SAD, Džonom Kerijem i vrhovnim komandantom savezničkih snaga NATO u Evropi, američkim generalom Filipom Bridlavom.

"Vjerujemo da je posle 15 godina našeg članstva u NATO, a u svijetlu događaja u Ukrajini, prostor Istočne Evrope zaslužio da mu se garantuje bezbjednost", rekao je Sikorski.

Prema njegovim riječima, Amerika ima vojne baze i svoje jedinice u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i Turskoj, a u Poljskoj je to prisustvo simbolično.

Sikorski je ranije rekao da je Amerikancima ponudio da u Poljskoj rasporede dvije pješadijske brigade oružanih snaga NATO-a, a to je podržao i premijer Donald Tusk.

Ove nedjelje o tim planovima je razgovarano i tokom posete Vašingtonu poljskog ministra odbrane Tomaš Semonjaka, koji se sastao sa šefom Pentagona Čakom Hejgelom.

SAD su u martu odlučile da prošire program zajedničke obuke vojnih pilota i u Poljsku je prebačeno još 12 borbenih aviona F16 i 200 vojnih lica.

Pored toga, Pentagon je poslao još sedam letilica, koje će patrolirati vazdušnim prostorom Baltika, prenosi Itar tas.

Portal Analitika