Svijet

Južna Koreja: Rodbina nestalih podjeljena oko izvlačenja broda

tajket
Č
etiri dana nakon potonuća trajekta, kada je prema zvaničnim podacima poginulo 58 osoba i još 240 se vodi kao nestalo, ožalošćeni roditelji i rodbina imaju podjeljena mišljenja da li da odobre obustavu potrage i dozvole da kranovi podignu brod na površinu.

Južna Koreja: Rodbina nestalih podjeljena oko izvlačenja broda
Portal AnalitikaIzvor

Izvlačenje broda moglo bi ugroziti sve koji se eventualno jož živi u potpalublju.

Na mjestu potonuća trajekta nalazi se pet plutajućih kranova, ali je predsjednica Južne Koreje Park Geun Hje dala lične garancije porodicama nestalih da će operacije izvlačenja olupine početi tek kada nestane svaka nada da će biti pronađeni preživjeli.

Brojni članovi porodica nestalih nadaju se da možda ima preživjelih i da su blokirani u takozvanim vazdušnim džepovima unutar olupine i strahuju da bi izvlačenje imalo smrtonosne posljedice.

Drugi su počeli da prihvataju mogućnost da više neće biti preživjelih, posebno zbog toga što su ronioci danas izvukli prva tijela iz olupine broda.

Trajekt na kojem je bilo 476 putnika, uglavnom djece školskog uzrasta i članova posade, potonuo je sredinom sedmice na putu iz luke Inčeon ka ostrvu Džedžu na jugu Južne Koreje. Ukupno 174 osobe su spašene, a sve su manje nade da će biti još preživjelih.

Portal Analitika