Region

Vodostaji rastu, brojna sela bez struje i vode

2004poplavesrbija
U
Srbiji je zbog poplavnog talasa nekoliko rijeka i njihovih pritoka u protekla dva dana najmanje 440 porodica evakuisano, hiljade ljudi su bez vode za piće ili je zbog nestanka struje otežano vodosnabdijevanje, prenose mediji u regionu.

Vodostaji rastu, brojna sela bez struje i vode
Portal AnalitikaIzvor

Vanredna sutuacija proglašena je u pet opština, ali nastradalih nema, a nastalu štetu zbog poplava koje su zahvatile djelove zapadne, srednje i istočne Srbije nemoguće je procijeniti dok se rijeke ne povuku.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je medijima da su ekipe vatrogasaca-spasilaca i specijalizovane ekipe za spašavanje na vodi danonoćno u ugroženim područjima, a zbog prekida mreže ili slabije distribucije struje, otežano je i vodosnabdijevanje u nekoliko gradova i pojedinim naseljima.

Nakon obilnih kiša i snijega, u Srbiji već treći dan rastu vodostaji rijeka, a zbog odrona i klizišta u prekidu je nekoliko lokalnih i magistralnih puteva.

Zbog slabijeg snabdijevanja strujom ili visokog vodostaja, isključeni su pojedini bunari u gradskim područjima Prokuplja, Kuršumlije i Vrnjačke Banje, pa će tokom dana Vojska Srbije uputiti dodatne cisterne s vodom.

Dodatne mjere i angažovanje ekipa na terenu ovisiće o prognozi meteorologa, a očekuje se da bi zbog rasta temperatura i otapanja snijega u zapadnim djelovima Srbije mogao da uslijedi novi poplavni talas rijeka u slivu Zapadne Morave, čiji je vodostaj od nedjelje ujutro već porastao za 30 centimetara.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Martić ocijenio je aktualnu situaciju dijelom i kao posljedicu komunalnih i infrastrukturnih problema čišćenja kanala i atmosferske kanalizacije „koji u državi traju već nekoliko decenija“.

- Za sada je najvažnije da u ovim vremenskim nepogodama niko nije nastradao i trudićemo se da tako ostane - izjavio je Marić.

Zbog snijega koji je prethodnih dana pao u zapadnoj Srbiji, dosežući i 70 centimetara, milionske štete pretrpjeli su uzgajivači malina, jednog od najunosnijih izvoznih proizvoda srpske poljoprivrede.

Foto: b92.net

Portal Analitika