Svijet

Ronioci tragaju za 200 nestalih

1904korejapocetna
J
užnokorejski ronioci ugledali su danas kroz prozor putničke kabine tri tijela kako plutaju u olupini trajekta koji se prevrnuo prije tri dana sa više od 470 ljudi. Međutim, nijesu uspjeli da ih izvuku, saopštila je obalska straža.

Ronioci tragaju za 200 nestalih
Portal AnalitikaIzvor

Spasioci tragaju za više od 200 nestalih, od kojih su mnogi bili srednjoškolci. Tri člana posade su uhapšena, prenosi b92.

U međuvremenu su gnijevni rođaci nestalih zahtijevali od vlasti da odmah izvuku brod iz vode, dok su šanse za pronalaženje preživjelih sve manje.

Ožalošćenim roditeljima i drugim članovima porodica danas je prvi put prikazan video snimak olupine broda. Na njemu se nijesu mogla vidjeti tijela, navodi Rojters.

"Molim vas podignite brod da možemo da izvadimo tijela", rekla je žena koja se predstavila kao majka djeteta Kang Hjuka.

1904koreja1
Od ukupno 273 nestale osobe većina su djeca iz jedne srednje škole u predgrađu Seula. Neki od roditelja su davali uzorke DNA kako bi spasioci mogli identifikovati tijela.

Do sada je pronađeno najmanje 28 tijela, a 179 ljudi je preživjelo nesreću.

Tri krana su dopremljena na mjesto gdje se odvija spasilačka operacija, ali još nijesu angažovani, a ronioci nijesu uspjeli da uđu u brod zbog brze plime i oblačnog vremena.

Oni su pokušali da razbiju staklo da bi došli do tri tijela koja su ugledali, ali nijesu uspjeli, tvrdi obalska straža.

Portparol obalske straže Kim Jae-in je rekao da će kranovi biti upotrebljeni kada ronioci kažu da je bezbjedno da se to učinii.

"Podizanje broda ne znači da će moći u potpunosti da izvade brod iz vode. Oni mogu da ga podignu dva do tri metra od dna", objasnio je on, prenosi b92.

Uzrok prevrtanja broda još nije utvrdejn, ali istraga je fokusirana na nagli zaokret koji je trajekt Sevol napravio prije nego što se prevrnuo i potonuo. Nesreća se dogodila po mirnom vremenu.

1904koreja3
Kapetan broda Li Joon-seok (69) suočen je sa pet krivičnih optužbi i uhapšen je sa još dva člana posade, tvrde zvaničnici obalske straže.

Li nije upravljao brodom kada je došlo do prevrtanja, mada članovi posade kažu da je on kasnije pokušao da ispravi brod.

Očevici, međutim, kažu da su on i ostali članovi posade pobjegli sa broda prije nego što su dali naredbu za evakuaciju putnika, prenosi b92.

Treći oficir koji je upravljao brodom prvi put za komandama

Južnokorejsko tužilaštvo tvrdi da je brodom koji je u srijedu potonuo u trenutku nesreće upravljao 25-godišnji treći oficir palube kome je to bio prvi put da navigira u vodama Južne Koreje.

1904koreja2
Tužilac Jang Jung-jun rekao je novinarima da je 25-godišnji oficir upravljao brodom u području gdje se nalaze brojna manja ostrva i gdje su jake struje.

Na trajektu je bilo 475 ljudi, od čega 325 djaka drugog razreda srednje škole Danvon, koji su sa sjeverozapada zemlje putovali na četvorodnevnu ekskurziju na ostrvo Čedžu, na jugu zemlje.

Prema riječima zvaničnika, za sada je potvrdjena smrt 28 ljudi, ali još nije pronadjeno oko 270 putnika sa trajekta.

Jang je rekao da je drugi oficir obično zadužen za upravljanje trajaketom u tom dijelu puta. Nije utvrđeno da li je u trenutku neseće brod plovio brže nego što je propisano.

Policija je uhapsila kapetana koji nije bio za komandom broda u trenutku nesreće.

Portal Analitika