Svijet

Ubijen bivši komandant ogranka IRA

1904ira
B
ivši komandant ekstremističkog ogranka Irske republikanske armije Tomi Krosan ubijen je u Belfastu, tri godine pošto su njegovi saborci prijetili da će ga ubiti.

Ubijen bivši komandant ogranka IRA
Portal AnalitikaIzvor

Stanovnici kraja u kojem je ubijen kažu da su 43-godišnjeg Krosan ubili naoružani ljudi koji su ga odveli do skladišta goriva u industrijskom kompleksu Belfasta i iz blizine mu pucali u glavu.

Za sada niko nije preuzeo odgvornost, navodi agencija Asošijetid pres.

Policija i političari u Sjevernoj Irskoj optužuju Krosanovu bivšu organizaciju "Continuity IRA" (CIRA) pošto su članovi te organizacije 2011. prijetili smrću Krosanu.

CIRA ga je optuživala da je zadržao novac od pljački ali i da je prosledjivao informacije britanskim obavještajcima. Krosan je odbacio te optužbe i odbio da pobjegne iz zapadnog dela Belfasta.

Glavna frakcija Irske republikanske armije "Proviziona IRA" odrekla se nasilja 2005., a CIRA odbacuje mirnovni sporazum iz Belfasta potpisan na Veliki petak 1998.

Britanski list Gardijan navodi da je Krosan proveo šest godina u zatvoru zbog napada na policijsku stanicu u Belfastu.

Gardijan navodi da su primjetne tenzije medju irskim republikanskim ekstremistima koji vode borbu za prevlast.

Prošle nedjelje je ubica iz CIRA Dilan Smit sahranjen u Belfstu pošto je krajem marta napadnut u Dablinu. Smit je optuživan za ubistvo rivalnih republikanaca koji su ubijeni u Belfastu 2007.

Vodjstvo CIRA danas je izdalo saopštenje u kojem spominje bivše članove koje optužuju za "kriminalne aktivnosti izvedene u ime republikanskog pokreta".

Portal Analitika