Svijet

Uhapšen kapetan potonulog trajekta

trajekt1804
K
apetan južnokorejskog trajekta, koji je potonuo u srijedu, kao i još dva člana posade, privedeni su nakon što je sud izdao nalog za njihovo hapšenje, prenose svjetske agencije.

Uhapšen kapetan potonulog trajekta
Portal AnalitikaIzvor

Kapetan Li Džon Seuk, star 68 godina, optužen je po pet osnova, između ostalog za nemarno obavljanje dužnosti i kršenje pomorskog prava, a hapšenje se obrazlaže mogućnošću bjekstva i uništavanja dokaza, izvještava južnokorejska agencija Jonhap.

Kada je trajekt od gotovo 7.000 tona počeo da tone, Li se, izdavši naređenje za evakuaciju sa 30 minuta zakašnjenja, spasio sa broda prije ostalih putnika.

Izgleda da je kapetan, prije nego što je brod počeo da tone, prepustio rukovođenje njime jednom neiskusnom članu posade, dok on sam nije bio ni na komandnom mostu.

Osim toga, preživjeli tvrde da posada nije preduzela blagovremene i adekvatne mjere za njihovu evakuaciju, već su im samo rekli da navuku pojaseve za spasavanje i "ostanu gdje jesu".

Do sada je potvrđeno 27 žrtava, dok se 270 putnika još uvijek vode kao nestali. Većina njih su đaci jedne srednje škole koji su bili na ekskurziji.

 

Portal Analitika