Svijet

Poljaci zabrinuti za nezavisnost

poljska1804
P
od dejstvom krize u Ukrajini, Poljaci su zabrinutiji za svoju nacionalnu nezavisnost više nego ikad od 1991. godine, ukazuje istraživanje agencije CBOS, prenose svjetske agencije.

Poljaci zabrinuti za nezavisnost
Portal AnalitikaIzvor

Pod dejstvom krize u Ukrajini, Poljaci su zabrinutiji za svoju nacionalnu nezavisnost više nego ikad od pada komunizma 1991. godine, ukazuje istraživanje javnog mnjenja agencije CBOS.

Rusiju kao glavnu prijetnju vidi 80 odsto Poljaka, a 64 odsto njih želi da NATO poveća svoje prisustvo u njihovoj zemlji, izvještava Rojters.

Da postoji rizik za nacionalnu nezavisnost smatra 47 odsto Poljaka, dok je decembra prošle godine to mislio tek svaki sedmi građanin Poljske.

Samo sedam odsto Poljaka smatra da im glavna prijetnja dolazi od Njemaca. Poljski zvaničnici u posljednje vrijeme iznose mišljenje da bi NATO trebalo da u ovoj zemlji stacionira značajne trupe, ignorišući bilo kakve prigovore Rusa povodom toga.

Novo istraživanje poljskog javnog mnjenja ukazuje da 43 odsto Poljaka smatra kako NATO treba da pojača prisustvo u Poljskoj privremeno, a 21 odsto da to treba da učini trajno. Samo 25 odsto Poljaka je protiv povećanja prisustva NATO u zemlji.

Mnogi među Poljacima se izjašnjavaju kako je komunizam, koji im je nametnuo SSSR, jedna od najtežih katastrofa u nacionalnoj istoriji.

Navedeno istraživanje je obavljeno između 3. i 9. aprila na uzorku od 1.028 Poljaka.

Portal Analitika