Politika

MEDOJEVIĆ: Neophodna lustracija bezbjednosnih službi

okmedo1804
R
eforme bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori podrazumijevaju temeljnu lustraciju službi od kompromitovanih kadrova koji su involvirani u kršenja ljudskih prava i saradnju sa mafijom, ocijenio je za Minu poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

MEDOJEVIĆ: Neophodna lustracija bezbjednosnih službi
Portal AnalitikaIzvor

On je kazao da lustracija podrazumijeva gubitak posla, ali i pokretanje odgovarajućih istražnih postupaka za korupciju i zloupotrebe u vršenju službenih dužnosti.

"S druge strane, zadržavanje ovih korumpiranih kadrova u službama zaustavlja potrebne refrome i direktno doprinosi dodatnom urušavanju i smanjenju efikasnosti ovih službi", naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj agenciji Mina.

On je ocijenio da stalne smjene rukovodećih kadrova u policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednosti, premještaji, vraćanje penzionisanih kadrova, ukazuje na potpuni nedostatak moći Vlade i ministara da upravljaju sistemom i samo su, kako je rekao, posledica privremene nadmoći jednog nad drugim klanom.

"Većina poštenih profesionalaca u službama gube motivaciju za rad, jer uočavaju da se njihove karijere i standard, ne mogu ni upoređivati sa korumpiranim kolegama, koje čine moćnu manjinu. Stvara se atmosfera da se korupcija i kriminal isplate, a da je profesionlizam i poštenje samo prepreka i otežavajuća okolnost za napredak u službi", rekao je Medojević.

On smatra da su neophodne reforme, nemoguće bez promjene političkog konktesta odnosno promjene vlasti.

"Zato DF kao jednu od priritetnih obaveza nove Vlade instira na korjenitim reformama u ovom sektoru, sa snažnim akcentom na lustraciju i kadrovsku obnovu. Iz sektora reba odstraniti korumpirane čelnike, koji treba da odgovaraju pred sudovima za zločine koje su počinili", rekao je Medojević.

On je ocijenio da je u sklopu mjera lustracije potrebno otvoriti tajne dosijee i učiniti javnim "monstruozne mehanizme" zloupotrebe ovih službi protiv građana zbog njihove političke i ideološke pripadnosti.

"Zloglasni duh UDBE mora jednom za svagda biti protjeran iz Crne Gore. Zloglasni crni kožni mantili, prilšukivanja i doušnici koji građane tretiraju kao prijetnje državi zbog svog mišljenja treba, konačno, 25 godina od pada komunzima da odu u arhive i istoriju", ocijenio je Medojević.

On je rekao da se moraju učiniti dodatni napori da se u službe vrate ljudi, koji su je napuštali zbog nepristajanja da rade po nalogu režima suprotno ustavu i zakonima.

"Zajedno sa većinom profesionalnih i poštenih pripadnika službe moramo graditi nove službe koje će biti profesionalne, efikasne, poštene i patriotske. One moraju biti pod budnom pažnjom Vlade, ali i Skupštine, medija, civilnog sektora, otvorene i transparetne, koliko to specifičnosti ovih službi dozvoljavaju", rekao je Medojević.

On je poručio da će DF učiniti sve da se reformama i vidljivim rezultatim očišćenih i reformisanih službi u borbi protiv korupcije i mafije, povrati izgubljeno povjerenje građana, ali i međunarodnih partnera.

"Kadrovsko jačanje, povećanje zarada, uvođenje bonusa za posebne rezultate, rješavanje stambenih pitanja, specijalizacije i dodatno školovanje u inostarnstvu, biće novi stmulans za mlade, hrabre, ljude da pomognu svojoj državi u borbi protiv najvećeg zla današnjice", ocijenio je on.

Medojević je rekao da se ne može napraviti ni jedan korak naprijed, bez teškog reformskog zahvata koji čeka Crnu Goru.

"DF nije spreman na polovična rješenja, neispravno motivisana postupanja, ustupke i trule kompromise, kada su u pitanju demokratija, sloboda, ljudska prava, pravna država, mir, budućnost i prosperitet nasih građana", rekao je Medojević.

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z ZA GOGU
19.04.2014. 20:52

Zato što crnogorski narod i svi drugi građani im više to neće dozvoliti, biće poraženi ovog puta da se neće tako lako oporaviti, jer takve treba do kraja slomiti, jer to nije opozicija Vlasti već državi Crnoj Gori, i drugu priliku neće dobiti nema gatanja!

1
0
n nebojsa
19.04.2014. 20:28

Slažem se apsolutno gospodine Medojeviću sa vama po ovom pitanju. Plašim se da ste ušli u još jedan izborni proces koji će te izgubiti zbog indirektno najavljenog „pakta“ između DPS i koalicije SDP -Pozitivna. Gospodine Medojeviću, jedini način za sprovođenje vaše ideje je apsolutni BOJKOT svih institucija sistema, uz stavljanje na znanje predstavnicima EU i SAD da je u Crnoj Gori na sceni diktatura DPS sa njenim saveznicima. Naravno, da bi ste ušli u pomenutu briču o bojkotu, morate napustiti nefunkcionalni DF koji vas kao PZP guši. Budite lider OTPORA I BOJKOTA koji će imati za cilj, formiranje prelazne vlade koja će raspisati prve demokratske izbore u Crnoj Gori!! Sve suprotno, plašim se neće dati pozitivnog rezultata!

0
0
G GOGA
19.04.2014. 09:11

POSRBICE U CRNOJ GORI BI JEDVA DOČEKALI DA SE POSLIJE IZBORA KLIČE SRBIJA, SRBIJA. ISKAKALI STE SE PO CRNOJ GORI KAD STE DOBILI BERANE. NEMOJTE. CRNA GORA I VAMA JE MAJKA.

5
0
R Roro
19.04.2014. 01:23

Osjecam da nisi mrda dalje od prodavnice mjesovite robe i to iz svoje MZ.Opusti se,nije kraj svijeta kad padne 25god.komunisticka vlast koja je po svemu sudeci starija od tebe Djukanistanac...

1
2
g goco
18.04.2014. 19:00

Aj odmori malo junacino , a dosadan si vise , a pritom se ponasas kao da imas najmanje 15% podrske javnog mnjenja a ne da si jedva cenzus prosao !!! Dosadan si a i sve tvoje analize su KRSH i netacne !!!

2
0
A Anonimni korisnik
18.04.2014. 17:59

Medojević namjerno napada bezbjednosne službe, jer zna da će Radulović iz C Marketa objelodaniti njegove veze sa raznim parama iz Srbije. Nije ih birao I čiste I nečiste, samo da ih ima puno I stalno. Prvi on se ne bi mogao baviti politikom da se oće sprovest ta lustracija, a I DFa više ne bi bilo... Zna on što čini

3
0
M M.Marko
18.04.2014. 17:58

Evo ga iijjjopet. Čujete li ga. On ka da ne spada u te.Hahahahahahah Medo pzdravljaju te ovi iz Zemuna. Mi ovdje povjerovasmo da si odperja sa drugarima za Moskvu, ka ono davna u Berlin.

8
2
R Roro
18.04.2014. 16:40

Djukanistanci!! Opustite se. Bicete pometeni na predstojecim izborima u Pg.

0
22
A Anonimni korisnik
18.04.2014. 23:27

Kako ne, Podgorica siri ruke prema cetnicima iz Drazinog Fronta, siju se trobojke i pjevusi Boze Pravde, ... Jedva cekaju izbore pa da se Podgoricom prolomi "Srbija, Srbija" Ako nisi dijete zabrini se za nivo tvoje inteligencije. Podgoricom i Crnom Gorom se bez vecinske podrske Crnogoraca ne moze vladati. Dakle vi nemate nikakve prakticne sanse. Ako DPS ne bude imao apsolutnu vecinu, SDP+Pozitivna mogu samo sa njima. Mozes se pripremati na onaj plan koji si najavio: teritorijalno razdvajanje, naravno time sto bi takve avetinej ko ti promjenili teritoriju (zemlju) u kojoj zive.

7
0
A Anonimni korisnik
18.04.2014. 15:26

Apsolutno, ali ne manje vazna je lustracija u vasoj glavi.

3
0