Zanimljivosti

Počinje izgradnja najvišeg nebodera na svijetu visokog preko kilometar

kingdomtower1ok1604
D
ubai je grad koji mora imati sve "naj" - najveće, najviše, najskuplje i najduže, no vrlo brzo će dobiti konkurenciju u susjednoj Saudijskoj Arabiji.

Počinje izgradnja najvišeg nebodera na svijetu visokog preko kilometar
Portal AnalitikaIzvor

Megalitni neboder Burj Kalifa u Dubaiju ostaće bez Guinisove titule čim Saudijska Arabija završi sa izgradnjom Kingdom Towera u Džedi. Početak radova na izgradnji tog nebodera, koji će biti visok preko jedan kilometar počeće iduće nedelje, piše Construction Weekly.

Konsultantska firma ACTS (Advanced Construction Technology Services) najavila je testiranje materijala za izgradnju Kingdom Towera. Poređenja radi, Burj Kalifa je visok "tek" 823 metra.kingdomtover2ok1804

Cijena izgradnje Kingoom Towera procjenjuje se na 1,23 milijarde dolara i tebao bi da ima 200 spratova i jedinstven panoramski pogled prema Crvenom moru. Za izgradnju će biti potrebno 80.000 tona čelika I oko 1,9 miliona jubnih metara betona.

Temelji te građevine ići će 60 metara u tlo, a moraće izdržati uslove slane vode jer će se nalaziti vrlo blizu obale. ACTS će zbog toga testirati snagu različitih vrsta betona na takve uslove.kingdomtover31804

Iako se radi o ambicioznom projektu, dr. Sang Dae Kim, direktor Vijeća za visoke zgrade smatra da je izvodljiv.

"Trenutno možemo izgraditi toranj koji je visok kilometar, možda i dva. Sve više od toga bio bi nam ogroman domaći zadatak", pojasnio je.

Portal Analitika