Region

Ivanjica: Kvadrat zemlje sedam centi

1804placevi
G
ornji Milanovac/Ivanjica - Dok se u selima širom Srbije zemlja i domaćinstva prodaju po bagatelnim cijenama i u suvoborskom kraju dostižući minimum, pojedini Ivanjičani su riješili da podno planine Čemerno, u Osonici, koja je 20 kilometara udaljena od varoši - poklanjaju placeve .

Ivanjica: Kvadrat zemlje sedam centi
Portal AnalitikaIzvor

Nakon vijesti da Miladin Mirković iz Koštunića nudi 15 hektara za svega sedam eura po aru ( sedam euro centi po kvadratu) - koja je izazvala veliku pažnju javnosti, interesent se pojavio i dogovorio sa vlasnikom imanja da otkupi zemlju.

- Zemlja jeste u planinskom području, odmah ispod Ravne Gore, ali je veoma lijepa. Kroz cijelu parcelu protiče rijeka, ima pitomih i ravnih livada uz njene obale, i nešto šume i krševitog dijela. Došao je kupac iz Priboja i dogovorili smo se da u roku od sedam dana završimo kupoprodajni ugovor - rekao je Mirković za Tanjug.

U ivanjičkom kraju, podno planine Čemerno, na visoravni Crna bara, mještani sela Osonica poklanjaju placeve za izgradnju vikendica .

Jedan od mještana, 83-ogodišnji Milutin Stojković, poklanja placeve površine od dva do tri ara.

- Naša je želja da od ovog lokaliteta stvorimo izletište jer je visoravan prelijepa, pogled izvanredan, a hoćemo i ljetnju džipijadu da ponovo oživimo - kazao je Stojković Tanjugu.

On kaže da je već dva placa poklonio - jedan Beograđaninu, a drugi Ivanjičaninu koji je dugo živio u inostranstvu. Obojica su sagradili vikendice.

- Ne uslovljavam buduće vlasnike, ali bih volio da objekti budu izgradjeni od prirodnog materijala, drveta i tesanog kamena i da se ne otuđuje - priča Milutin.

Inače, ovu inicijativu je pokrenulo Udruženje poljoprivrednika i preduzetnika "Savremeno selo" iz Osonice. Predsjednik ove organizacije, Veljko Karadžić, kaže da se javljaju ljudi sa raznih strana, iz Kruševca, Kragujevca, Čačka, pa čak iz Italije.

Iako je, kako ističe, akcija još u razvoju, budući stanari podnožja Čemerna imaju pristupne puteve.

- Neophodno je stvoriti uslove za obezbjeđivanje vode i struje za one koji budu zainteresovani za placeve. Očekujemo pomoć svih nadležnih kako bismo oživjeli selo, ali i ljetnju džipijadu po kojoj je naše mjesto bilo prepoznatljivo, međutim, nažalost, već dvije godine nije održana - zaključio je

Karadžić

.



Izvor:

blic.rs
Portal Analitika