Novi proizvodi

Predstavljene „pametne“ gume koje komuniciraju sa automobilom

1804dunlopgumeok
N
a ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi kompanija „Dunlop“ je predstavila koncept „pametne“ gume koja komunicira sa automobilom. Naime, u gumu je ugrađen poseban bezbaterijski čip koji pomoću napredne tehnologije omogućava prenos informacija između gume i računara na armaturnoj ploči.

Predstavljene „pametne“ gume koje komuniciraju sa automobilom
Portal AnalitikaIzvor

Pomenuti sistem obavještava računar u vozilu o identifikacionim podacima, pritisku i temperaturi gume. Centralni računarski sistem, na osnovu dobijenih podataka, sposoban je da automatski poboljša algoritme uzdužnog i bočnog upravljanja. Napredna tehnologija takođe osigurava kraći put kočenja pomoću ABS-kočnica, bolje reagovanje u zavojima, bolje držanje smjera u vožnji direktno naprijed i veću stabilnost koju pomoću dodatnih podataka osigurava elektronski sistem za nadzor stabilnosti (ESC).

Prednost pomenutog sistema je i to što je čip ugrađen u gumu, a ne u naplatak, što znači da se naplatak prilikom zamjene gume ne može oštetiti.

Kako je istakao Mark Engel, viši inženjer u „Goodyearu“, karakteristike gume mogu se značajno promijeniti i stoga podaci o tipu gume, pritisku i njenoj temperaturi imaju važnu ulogu.

“Ako vozilo poznaje navedene dinamične brojke, njegovi nadzorni sistemi mogu ih uvažiti i tako omogućiti njegovu veću opštu izdržljivost.”, naveo je on.

Predstavljena tehnologija trenutno je u fazi testiranja za upotrebu na tržištu, a tačno vrijeme njenog lansiranja za sada nije poznato.

(automotovision.hr)

Portal Analitika