Abiznis

ME: Vlade regiona da se fokusiraju na zajedničke probleme i ciljeve

1704me
Kako zemlje regiona imaju sličnu ekonomsku situaciju i suočavaju se sa istim izazovima, neophodno je da se vlade zemalja regiona fokusiraju na zajedničke probleme i ciljeve, poručeno je danas na okruglom stolu na temu „Implementacija Strategije razvoja Jugoistočne Evrope do 2020. godine“ održanom u Podgorici“, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

ME: Vlade regiona da se fokusiraju na zajedničke probleme i ciljeve
Portal AnalitikaIzvor

Okruglom stolu prisustvovali su, pored predstavnika resornih crnogorskih ministarstava i drugih relevantnih domaćih institucija poput Agencije za promociju investicija (MIPA), Centralne banke Crne Gore (CBCG), Monstata, Privredne komore Crne Gore (PKCG), Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Montenegro biznis alijanse (MBA), i predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, Savjeta za regionalnu saradnju (RSS) i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja pruža ekspertsku podršku u samom procesu implementacije i koordinacije Strategije JIE 2020.

Strategija JIE 2020 postavlja smjernice za zemlje u regionu u kom pravcu definisati reforme koje bi dovele do rasta i prosperiteta ekonomije zemalja, a samim tim doprinijele integraciji u EU.

„Strategija odražava odlučnost Vlada zemalja JIE da implementiraju politiku kojom će podstaći brži društveno-ekonomski rast, poboljšati prosperitet svojih građana, kreirati nova radna mjesta i omogućiti značajniji pristup tržištu EU. Strategija je jasno usmjerena na unaprijeđenje konkurentnosti Jugoistočne Evrope“, kazao je generalni direktor za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije Goran Šćepanović.

Šćepanović je kazao da zemlje regiona jedino udruženim strateškim dokumentima i akcionim planovima mogu uspješno nastaviti dalji proces evropskih integracija.

Šef odsjeka za operacije Delegacije EU u Crnoj Gori Andre Lis kazao je da Strategija ima veliki značaj za region, iz razloga što je usklađena sa praksom EU. Lis je, takođe, konstatovao da će jedan od najmjerljivijih rezultata implementacije Strategije biti značajno povećanje BDP-a Crne Gore do 2020. godine, kao i povećanje trgovinske razmjene.

Na okruglom stolu je dogovoreno da će do kraja ove godine biti usvojen Akcioni plan koji će se sastojati iz prioritetnih mjera i konkretnih aktivnosti iz oblasti podrške sektoru malim i srednim preduzećima, kao i oblasti energetike i obnovljivih izvora energije, kulture i turizma, zdravstva i saobraćaja.

 

Portal Analitika