Društvo

Uhapšeni u aferi “Košljun” ostaju u pritvoru

1704kosljun
P
redsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, savjetnik premijera za strane investicije i ulaganja Aleksandar Tičić i bivša direktorka Prve banke Jelica Petričević za sada ostaju u pritvoru, najduže do 14. maja, odlučio je Apelacioni sud koji je danas odbio žalbe njihovih advokata na rješenje Višeg suda u Podgorici.

Uhapšeni u aferi “Košljun” ostaju u pritvoru
Portal AnalitikaIzvor

Ipak, moguće je da se njih troje na slobodi nađu već iduće sedmice, s obzirom na to da je pritvorski osnov po kojem im je pritvor produžen mogući uticaj na svjedoke, a njih je, prema našim saznanjima, ostalo još troje koji nijesu dali iskaze.

U Specijalnom tužilaštvu juče je za nekoliko sati ispitano troje svjedoka, pa ako tužilaštvo nastavi saslušanja tom dinamikom Rađenović, Tičić i Petričević na slobodi bi se mogli naći prvih dana sljedeće sedmice.

Apelacioni sud ukinuo je pritvorski osnov „uznemirenje javnosti“ koji je, pored uticaja na svjedoke i težine krivičnog djela koje se osumnjičenima stavlja na teret, bio razlog za određivanje pritvora Rađenoviću i Tičiću. Sudije Apelacinog suda smatraju da za ovaj pritvorski osnov nema opravdanog razloga zbog čega su ga ukinuli. Oni su u rješenju naveli da puštanjem na slobodu dvojice osumnjičenih ne bi došlo da narušavanja javnog reda i mira.

U rješenju Apelacionog suda, u koje je Portal Analitika imao uvid, ne pominje se odluka Ustavnog suda koji je prihvatio žalbu branilaca Aleksandra Tičića o neosnovanosti određivanja pritvora i u kojoj e čak navodi da nema osnovane sumnje da je Tičić počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović uhapšen je 11. marta pod sumnjom da je u oktobru 2007. godine organizovao koruptivnu mrežu u slučaju prodaje opštisnke zemlje na brdu Košljun. On je tada bio potpredsjednik Opštine za finansije, a tužilaštvo sumnja da je koruptivnim radnjama za sebe i druge pribavio korist u iznosu višem od 350.000 eura.

Jelica Petričević, takođe je uhapšena 11. marta zbog sumnje da je pomogla Rađenoviću da zloupotrijebi službeni položaj, odnosno omogućila odobravanje kredita, za koji je garantovala budvanska opština, a kojim je Budvanin Vido Rađenović platio zemlju na Košljunu, koju je kupio u dogovoru sa Lazarom Rađenovićem.

Aleksandar Tičić, uhapšen je 12. marta a osumnjičen je da je kao menadžer Opštine Budva i predsjednik komisije za prodaju zemlje na Košljunu takođe bio dio koruptivne mreže Lazara Rađenovića.

Njih troje za korupciju je optužio Vido Rađenović u iskazu koji je dao specijalnom tužilaštvu 2. februara. On je tokom 13 sati saslušanja ispričao kako mu je za 100.000 eura nagrade ponuđeno da preko svoje firme „SP Luna“ kupi zemlju na Košljunu, za šta je dobio i kredit od Prve banke, a koju je odmah potom prodao stranom kupcu.

I on je u ovom predmetu osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja pomaganjem, ali tužilaštvo za njega nije tražilo pritvor.

Portal Analitika