Društvo

Ministarstvo zdravlja: Od hemofilije boluju 52 osobe

hemofilijaKrv
U
Crnoj Gori 52 osobe boluju od hemofilije, uključujući i rjeđe sklonosti ka krvarenju, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja: Od hemofilije boluju 52 osobe
Portal AnalitikaIzvor

Nacionalna komisija za hemofiliju održala je sastanak povodom 17. aprila - Svjetskog dana hemofilije.

Hemofilija je relativno rijedak urođeni poremećaj zgrušavanja krvi, jako težak za dijagnostiku i liječenje. Stalno obezbjeđenje zdravstvene zaštite osobama oboljelim od ove bolesti ima veliki značaj posebno kada se ima na umu da su oboljeli skloni čestim krvarenjima.

Članovi Komisije, kojom je predsjedavala specijalista hematolog dr Anka Popović, konstatovali su da se iz godine u godinu bilježi porast potrošnje jedinica faktora koagulacije, koji se koriste za liječenje hemofilije.

"Na listi ljekova Fonda za zdravstveno osiguranje nalaze se fakor koagulacije VIII i faktor koagulacije IX . Potrošnja faktora koagulacije VIII, po glavi stanovnika, 2010. iznosila je 0,78, 2011. - 0,9, 2012. - 1,1, dok je 2013. utrošeno - 1,73 jedinica po glavi stanovnika, što, kako je zaključeno, potvrdjuje unapredjenje kvaliteta zdravstvene zaštite oboljelih od hemofilije", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

 

Portal Analitika