Turizam

Gradnja kompleksa Portonovi privući će nove ulagače iz Azerbejdžana

1604branogvozdenovicok
G
radnja turističkog rizorta Portonovi u Kumboru će ne samo otvoriti nova radna mjesta, već i privući nove investitore iz Azerbejžana. Eksperti iz obije zemlje će diskutovati kako možemo uraditi još više za razvoj dvije države, izjavio je azerbejdžanski ministar spoljnih poslova Mahir Gasimli na okruglom stolu “Ekonomska saradnja Crne Gore i Azerbejdžana: partnerstvo za budućnost”. Organizatori okruglog stola su azerbejdćanski Centar za strateške studije i podgorički Institut za javnu politiku.

Gradnja kompleksa Portonovi privući će nove ulagače iz Azerbejdžana
Portal AnalitikaIzvor

-Azerbejdžan i Crna Gora su zainteresovani za EU integracije. Azerbejdžan se brzo razvija, država stimuliše naftni sektor i puno lažemo u infrastrukturu. Indikator naših čvrstih veza su upravo ulaganja- naveo je Gasimli.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović istakao je da se tokom nedavnoj posjete toj kavkaskoj zemlji uvjerio da Azerbejdžan ima jasan put razvoja, uz spremnost za investicije širom svijeta.

-Radićemo na jačanju inače dobrih odnosa. Crna Gora ide svojim putem ka EU i NATO, što će između ostalog poboljšati standard građana- kazao je Gvozdenović, napominjući da je osim projekta Portonovi, ulaganjem Azerbejdžana izgrađen dječiji vrtić u Bijelom Polju i park šuma u Podgorici.

- Dogovoreno je uspostavljanje avio veze Podgorica- Baku od juna do septembra, što će ove godine povećati broj turista iz te države na preko 3.000. Takođe je tokom posjete usaglašeno uspostavljanje bezviznog režima od maja do decembra- precizirao je Gvozdenović.

On je naglasio da je fokus interesovanja Crne Gore kao investicione destinacije povezivanje sjevera i juga države.

-Na sjeveru smo pripremili nekoliko projekata koji će vam biti predstavljeni. Samo projekat Bjelasica- Komovi bi trebalo da generiše investicije od nekoliko stotina miliona eura u sljedećih deset godina. Očekujemo da uskoro bude objavljen tender za turistički rizort u blizini Kolašina. Pozivam investitore da se uključe i u realizaciju projekata na Žabljaku, kao i Adi Bojani i Velikoj plaži na jugu države.  Svakako da projekat Portonovi predstavlja sponu između dvije države. U narednih 15-ak dana objavićemo dolazak još jednog turističkog brenda- najavio je Gvozdenović.

Naglasio je da je ključna stvar da projekti budu zasnovani na principima održivog razvoja.

-Važno je raditi na poboljšanju infrastrukture, čime naši projekti postaju bolji i isplativiji nego un prethodnom periodu- kazao je Gvozdenović.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović podsjetio je da su dvije zemlje ranije potpisale memorandum o saradnji, te da je već razgovarano na temu uvezivanja turizma i poljoprivrede.

-Projekat Portonovi i njemu slični treba da budu bazirani na zdravoj, organskoj hrani za kojom raste tražnja. Naše zemljište nije zagađeno i nijesmo koristili puno hemikalija tako da možemo organizovati proizvodnju zdrave hrane u optimalnim uslovima. Fokusirani smo na otvaranje novih radnih mjesta, povećanje proizvodnje i izvoza hrane u cilju smanjenja spoljnotrgovinskog deficita- istakao je Ivanović.

Zamjenica direktora Centra za strateške studije pod predsjednikom Republike Azerbejdžan Glušan Pašajeva rekla je da su investicije Azerbejdžana u Crnu Goru već počele u turističkom sektoru, ali da ima još puno oblasti u kojima je moguće uspostaviti saradnju.

Azerbejdžanski Centar za strateške studije osnovan je 2007. kao vladina organizacija. U aprilu 2008. su uspostavljeni diplomatski odnosi Crne Gore i Azerbejdžana. Institut za javnu politiku osnovan je prošle godine u Podgorici kao regionalna organizacija sa ciljem okupljanja eksperata koji bi doprinijeli jačanju nacionalnih institucija u oblastima ekonomije, ekologije i vladavine prava.

 

Portal Analitika