Društvo

ĐOKIĆ: Podnijeta krivična prijava zbog devastiranja tvrđave Goražda (FOTO)

17tvrdjavapoc
G
lavni inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Gano Đokić podnio je krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog devastacije tvrđave Goražda, koja se nalazi između Tivta i Kotora. Prijava je podnesena još u martu osnovnom tužiocu u Kotoru jer se tvrđava nalazi u ovoj opštini. Na policiji je da pronađe one koji oštećuju staru austrougarsku fortifikaciju, odnose sa nje kamenje i metal, kaže za Portal Analitika glavni inspektor Uprave Gano Đokić.

ĐOKIĆ: Podnijeta krivična prijava zbog devastiranja tvrđave Goražda (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, Britanac Bernard Saliven, koji u Crnoj Gori ima svoj drugi dom, želi da se tvrđava Goražda između Kotora i Tivta zaštiti i pretvori u Muzej, a razoćaran je, kako je kazao za „Vijesti“, zbog uništavanja fortifikacije, kao i zbog indiferentnosti nadležnih.

1704kamen4

Da sa tvrđave odnosi ko šta stigne potvrđuje za Portal Analitika glavni inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Gano Đokić i naglašava da su dobili prijavu od građanina Tivta Miška Kordića da neki ljudi odnose kamen sa tvrđave.

„Odmah smo došli na tvrđavu i konstatovali što se tamo događa. Kolega arheolog iz Kotora Bogdan Lompar i ja smo tamo bili 21. marta i snimili sve devastacije. Tvrđava nije zaštićena kao posebno kulturno dobro, ali je dio kulturne i prirodne cjeline Kotora koji je upisan na listu UNESCO-a, dakle podleže zaštiti", kaže Đokić.

17kamen_tekst

Sagovornik Portala Analitika ističe da su vidjeli da su ukradena velika ulazna željezna vrata, da su odnešene metalne rešetke, kapci sa prozora, liftovi za municiju, a što je najnevjerovatnije neko je počeo da podiže lijepi bijeli tesani kamen iz hodnika.

„Vidjeli smo da je u nekim hodnicima kamen odnešen, a u jednom podignut za odnošenje. Sve smo zabilježili fotoaparatom i osnovnom državnom tužiocu predali krivičnu prijavu protiv N.N. lica, kako bi on obavijestio policiju, a ona uhapsila počinioce ovog vandalskog čina“, kaže Đokić.

On naglašava da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara reagovala u skladu sa svojim nadležnostima. „Predali smo krivičnu prijavu i sada je na redu policija. Mi ne možemo hvatati lopove, to radi policija“, kaže Đokić.

1704vrata2

Prema njegovim riječima tvrđava je meta lopova vjerovatno i zbog toga što se nalazi na usamljenom mjestu. Savjestan građanin Miško Kordić nam je prijavio da se odnosi kamen, mi smo odmah reagovali, predali krivičnu prijavu i sada je sve na policiji, ponavlja Đokić.

17saht

Da je jedini način zaštite tvrđave njeno stavljenje u funkciju potvrđuje ideja Bernarda Salivena koji je kazao da će Vladi predložiti da se pretvori u Muzej.

1704kamen_dva

Nesumnjivo da je to lijepa ideja, ali kako je obično dug put do realizacije takvih projekata, tvrđavu bi trebalo, kako preporučuje Salivan, očistiti, osvijetliti i obezbijediti mjesta opasna za posjetioce.

Sudeći prema „aktivnostima“ onih koji su u stanju da bez zazora besomučno pljačkaju kulturno nasljeđe, kao što kaže glavni inspektor Uprave, jedino rješenje je da počinioci budu uhapšeni i kažnjeni.

S.K.

Portal Analitika